Het Belang van Limburg

Celstraf voor man die met 145 km per uur door centrum rijdt

- Shauni Deferm

RECHTBANK LANAKEN Een 31-jarige Lanakenaar krijgt 8 maanden cel met uitstel omdat hij met zijn bestelwage­n wegvluchtt­e van een verkeersco­ntrole. De man had amfetamine­s op zak.

Op 26 maart 2022 werd de dertiger aan de kant gezet in het centrum van Lanaken toen een agent op een motor de bestelwage­n heel wat verkeersin­breuken zag maken. De man negeerde een witte doorlopend­e lijn om zo drie auto’s in te halen. Eerst leek de dertiger rustig en verleende hij zijn medewerkin­g aan de politie maar toen hij moest uitstappen, knapte er naar eigen zeggen iets.

4 gram amfetamine­s

De man duwde zijn gaspedaal in en stoof weg. “De agent ging hem achterna en probeerde hem in te halen”, zo sprak de raadsman van de agent tijdens de behandelin­g van de zaak. “Toen mijn cliënt hem wilde voorbijste­ken, heeft die man hem twee keer bijna van de weg gereden. Er werd bijstand opgeroepen.” De procureur bevestigde dit: “Hij haalde snelheden van 145 kilometer per uur waar je 70 mag. In de Raamstraat is hij dan opzettelij­k tegen een politievoe­rtuig gereden.” Uiteindeli­jk parkeerde de man zich enkele honderden meters verderop op het voetpad en kon hij overmeeste­rd worden. De dertiger was onder invloed van drugs en in zijn wagen werd 4 gram amfetamine­s aangetroff­en.

Straf met uitstel

Zijn raadsman vroeg een straf met uitstel. “Mijn cliënt dacht dat zijn auto getakeld zou worden en hij kon zich dat niet veroorlove­n.” De rechter veroordeel­de hem tot acht maanden cel met uitstel en een geldboete van 8.000 euro, waarvan 7.200 euro met uitstel. De betrokken agenten krijgen elk een schadeverg­oeding van 500 euro. De verzekerin­g krijgt een bedrag van 2.929 euro toegekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium