Het Belang van Limburg

“Europa heeft plan nodig om energiecri­sis samen aan te pakken”

- Arnout Gyssels

ALEXANDER DE CROO BRUSSEL De Europese Commissie moet tegen volgende maand een plan klaar hebben om het energiebel­eid van de lidstaten beter op elkaar af te stemmen. “Om ervoor te zorgen dat Europa de winter zonder kleerscheu­ren doorkomt” , zegt premier Alexander De Croo (Open Vld).

“Als iedereen in zijn eigen hoekje zijn eigen ding zou doen, gaan we ten onder”, aldus premier De Croo vrijdag. De alarmsigna­len gaan af in elke Europese hoofdstad. De Russen draaien meer en meer de gaskraan dicht als reactie op de Europese sancties tegen hun invasie van Oekraïne. Verschille­nde lidstaten vragen aan hun burgers en bedrijven om hun gasverbrui­k te beperken.

In de loop van juli moet de Europese Commissie een plan klaar hebben “om alle gepaste maatregele­n te treffen om een betere energie-coördinati­e te verzekeren tussen de lidstaten.” De zomermaand­en die volgen, zijn cruciaal. Het is dan dat de gasreserve­s aangevuld moeten worden. En het is daar dat het schoentje knelt. Europese besluitvor­ming is notoir traag. Het wordt een dubbeltje op zijn kant.

 ?? FOTO AFP ?? Alexander De Croo.
FOTO AFP Alexander De Croo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium