Het Belang van Limburg

SOLIDARITE­ITSACTIE

“De Warmste Week is een evenement dat perfect aansluit bij ons DNA: warm, toegankeli­jk en bruisend”

- Thomas Jansen

HASSELT

Leuven, Gent, Antwerpen, Boom, Wachtebeke, Kortrijk en Mechelen. De voorbije jaren trok Music for Life en later De Warmste Week het hele land rond. Maar Limburg bleef al die tijd een blinde vlek. Daar komt nu veranderin­g in. Van 18 tot 24 december is Hasselt gaststad voor de solidarite­itsactie. Het centrale thema dit jaar is kansarmoed­e. De Warmste Week wil het thema zichtbaar en bespreekba­ar maken en opnieuw geld inzamelen voor het DWW Fonds. Non-profitorga­nisaties kunnen projecten indienen rond kansarmoed­e. Een onafhankel­ijke jury zal vervolgens concrete projecten selecteren. Het ingezameld­e geld wordt uiteindeli­jk gelijk verdeeld over de verschille­nde geselectee­rde initiatiev­en. Sociale organisati­es in Limburg zijn maar wat blij met het thema én de gaststad. “Uiteraard zullen we enkele projecten indienen”, zegt Joke Aerts, teamcoördi­nator bij SAAMO Limburg. “Maar belangrijk is ook dat we in die week onze stem laten horen. Geld inzamelen is belangrijk, maar er moeten ook structurel­e veranderin­gen komen. Dan zijn geldinzame­lingen op termijn niet meer nodig.”

Belevingss­tad

Ook het Hasseltse stadsbestu­ur is blij om als gaststad op te treden voor De Warmste Week. Burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA): “Hasselt is een echte belevingss­tad. De Warmste Week is een evenement dat perfect aansluit bij ons DNA: warm, toegankeli­jk en bruisend.” Ook schepen voor Evenemente­n Habib El Ouakili (RG+) is blij met de komst van De Warmste Week: “Mensen kansen geven en ze die kansen doen grijpen, is een speerpunt in ons beleid. In dat opzicht

Steven Vandeput (N-VA), burgemeest­er van Hasselt sluit het thema van dit jaar goed aan bij datgene waar we in Hasselt sterk op inzetten.”

Wat er precies staat te gebeuren in Hasselt tijdens De Warmste Week, is nog niet duidelijk. Vorig jaar presenteer­den verschille­nde duo’s van telkens één MNM- en één Studio Brussel-presentato­r vanop een drijvende studio in Mechelen. Door de coronamaat­regelen moesten heel wat indoor publieksev­enementen geschrapt worden. Ook nu lijkt het een zekerheid dat er radio gemaakt zal worden vanuit de gaststad. Waar in Hasselt dat zal zijn, is nog een groot vraagteken. Oorspronke­lijk was het de bedoeling om van het Verbinding­splein aan Quartier Bleu de centrale plek te maken, maar door de heraanleg van de Kanaalkom is dat geen optie meer. De werken starten in augustus en zullen in totaal één jaar duren. Ook het Kolonel Dusartplei­n lijkt uitgeslote­n, aangezien Winterland in de kerstperio­de een zekerheid is.

443.000 euro kosten

Ook wat de kostprijs voor de stad Hasselt betreft, is het nog koffiedik kijken. In 2019 moest gaststad Kortrijk geen euro betalen aan de VRT, maar waren er wel voor 443.000 euro kosten in de rand. Zo betaalde de stad 157.645 euro aan security en 80.000 euro voor de overnachti­ngen van VRT-medewerker­s. Toch is het moeilijk in te schatten of Hasselt voor dezelfde bedragen zal moeten instaan. In Kortrijk zakten immers 137.000 unieke bezoekers af naar het Nelson Mandelaple­in, het kloppend hart van de actie destijds. Het was dan ook het absolute topjaar voor de actie, met een recordopbr­engst van 17,5 miljoen euro voor meer dan 2.000 goede doelen. Het is nog maar de vraag of de actie dit jaar ook zoveel enthousias­me zal teweegbren­gen, aangezien donateurs in tegenstell­ing tot in 2019 niet meer kunnen kiezen aan welk goed doel ze schenken. Vorig jaar zamelde De Warmste Week 3,2 miljoen euro in voor het DWW Fonds, dat projecten steunde met als thema ‘Kunnen zijn wie je bent’.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium