Het Belang van Limburg

Einde van de ‘knuffelcri­mineel’

- Pieter Huyberecht­s

PROCES-HOLLEEDER AMSTERDAM

Vrolijke Willem, knuffelcri­mineel, de Neus, de Zwijger. Weinigen met meer bijnamen dan Willem Holleeder, decenniala­ng Nederlands meest gevreesde gangster. De man achter de ontvoering van brouwerijd­irecteur Freddy Heineken had bovengrond­s een aaibaar profiel, ondergrond­s was hij meedogenlo­os en aartsgevaa­rlijk. Zo gevaarlijk dat zijn eigen zus Astrid overstag ging en ging samenwerke­n met het gerecht. In een interview met onze zusterkran­t Het Nieuwsblad in 2016 legde ze uit hoe ze geheime geluidsopn­amen maakte van gesprekken met haar broer, voor wie ze doodsbang was. Voor en na het interview, geflankeer­d door vier bodyguards, droeg ze een kogelweren­d vest en een nekbescher­mer.

“Het was hij of ik”

Haar broer aan de galg praten was, zei ze, de enige optie om de vele liquidatie­s in de Amsterdams­e onderwerel­d te stoppen. Gezworen vijand Kees Houtman? Dood. Lastpak John Mieremet, die resideerde in de Neerpeltse villawijk Grote Heide? Dood. Onderwerel­dbankier Willem Endstra? Dood. Cafébaas Thomas van der Bijl? Dood. Net als Cor van Hout, zijn gewezen schoonbroe­r, beste vriend én medeontvoe­rder van Heineken destijds. Dat laatste was een brug te ver voor Astrid. “Het was hij of ik”, biechtte Holleeder op aan zijn zus. Zijn twee zussen waren al die tijd de enigen die hij echt vertrouwde. De Zwijger gaf nooit iets toe aan de speurders, buiten onweerlegb­are feiten zoals de Heinekenon­tvoering. Tot hij toegaf dat hij Cor van Hout had laten omleggen.

Knuffelcri­mineel

Dat Holleeder in 2014 (de intussen ook geliquidee­rde) onderzoeks­journalist Peter R. de Vries thuis hoogstpers­oonlijk ging bedreigen, was zijn laatste wapenfeit buiten de gevangenis. Sindsdien zit de Neus, die overigens nooit zelf de trekker overhaalde, definitief achter tralies. Dat na twee decennia waarin in Amsterdam omzeggens niets crimineels gebeurde zonder de zegen van Holleeder, steevast rustig op zijn Vespa door de hoofdstad tuffend. Ondertusse­n gaf hij gastcolleg­es aan de universite­it en schreef hij columns. Holleeder lag zo aan de basis van een nieuw woord: de knuffelcri­mineel. Een jongen uit de Jordaan die door zijn vader werd afgetuigd en hopeloos van het pad geraakte, maar die zijn leven had gebeterd.

Niet dus. Daarvoor was de lokroep van de macht over leven en dood, het grote geld en het excessieve geweld te groot. Lang voor de Mocro Maffia de grootschal­ige drugstrafi­ek overnam, was het Holleeder die marihuana, hasj en later pillen en coke liet verschepen. Zijn tweede handelsmer­k: afpersing van advocaten, cafébazen, andere criminelen, noem maar op. Vriend of vijand, wie niet luisterde, kreeg de rekening gepresente­erd: een kogel door het hoofd. De allerlaats­te kogel is bestemd voor zus Astrid. Dat zei ze toch zelf in het interview destijds op een schuiladre­s: “Het voorschot voor mijn liquidatie is allang betaald. Achter tralies of niet: hij heeft mij volledig in de greep. Wanneer ik op een dag de schutter zal zien arriveren, weet ik dat het Willem gelukt is. Die allerlaats­te seconde voor ik sterf aan hem moeten denken, dat is het enige wat hem op cel nog bezighoudt.” In de rechtszaal durfde ze hem niet aan te kijken.

Uit de cel komt hij nooit meer. Dat besliste de voorzitter in De Bunker, de zwaarbevei­ligde rechtbank van Amsterdam, vrijdagoch­tend. Ook in hoger beroep kreeg Holleeder levenslang. Schuldig aan zes liquidatie­s en nog een rist mislukte pogingen.

“Verschrikk­elijke keuzes”

“U hebt verschrikk­elijke keuzes gemaakt, om bezittinge­n af te nemen of om te voorkomen dat slachtoffe­rs met de politie zouden praten”, zei de rechter. “Het is opvallend dat u met drie slachtoffe­rs bevriend bent geweest. Dat hebben zij met de dood moeten bekopen.”

“Dit is misdaadges­chiedenis, het eind van een tijdperk”, schreef een misdaadrep­orter op Twitter. Holleeder, opvallend nerveus voor zijn doen, reageerde net voordien dat hij het niet eens is met het oordeel van de rechtbank.

Toen een van de nabestaand­en riep dat het “een mooie uitspraak was”, riep Holleeder terug: “Pisbak!” Het allerlaats­te wapenfeit van de man die decenniala­ng voor verdriet en verderf heeft gezorgd. “Ik ben hiervoor in de wieg gelegd”, zei hij daarover ooit tegen studenten in het tv-programma College Tour. “Dit is wat ik van mijn leven heb gebakken. Niets.”

 ?? FOTO EPA ?? Willem Holleeder (hier in 2014) haalde zelf nooit de trekker over maar gaf de opdracht voor een reeks liquidatie­s.
FOTO EPA Willem Holleeder (hier in 2014) haalde zelf nooit de trekker over maar gaf de opdracht voor een reeks liquidatie­s.
 ?? FOTO BERT VERHOEFF ?? Holleeder met beste maat Cor van Hout (links) in 1987, tijdens zijn proces voor de Heinekenon­tvoering. Van Hout kreeg de kogel.
FOTO BERT VERHOEFF Holleeder met beste maat Cor van Hout (links) in 1987, tijdens zijn proces voor de Heinekenon­tvoering. Van Hout kreeg de kogel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium