Het Belang van Limburg

Veel tips over Edgard, de Freddie Mercury van Vlijtingen

- Karel Moors

PODCAST HASSELT De laatste twee aflevering­en van de podcast ‘Zo Geboren’ staan klaar. Een artikel in Het Belang van Limburg leverde veel tips op over Edgard Linmans, de Freddie Mercury van Vlijtingen.

In ‘Zo Geboren’ - een podcast te beluistere­n op VRT NU gaat Limburger Raf Linmans (47) op zoek naar het verleden van zijn vader Edgard, de “Freddie Mercury van Vlijtingen”. Die was dorpsslage­r maar leidde ook een verborgen leven als homoseksue­el. Edgard overleed aan aids in Munsterbil­zen in 1993, hij was toen 44. “Heel veel mensen zijn bij ons gekomen via het artikel over onze zoektocht in Het Belang van Limburg”, vertelt radiodocum­entairemak­er Kenneth Berth. “Raf en ik willen iedereen bedanken die contact met ons zocht, het heeft ons echt geholpen. We zijn met die reacties aan de slag gegaan voor de laatste twee aflevering­en.” Raf kreeg maar één negatieve reactie: het oprakelen van het verleden was een klap voor zijn mama. Moeder en zoon hebben een poos niet met elkaar gepraat. “Ze hebben elkaar even losgelaten maar ze gaan het gesprek nu terug aan”, zegt Kenneth. “Hopelijk zijn er nu dingen bespreekba­ar die dat vroeger niet waren, misschien nog niet morgen maar ooit.”

Tante

“Raf heeft niet in de ziel van zijn vader kunnen kijken, filmpjes of geluidsopn­ames van zijn pa vond hij ook niet. Maar het vage beeld dat hij van zijn vader had, is wel meer ingekleurd, het is een stukje positiever en menselijke­r geworden. Hij is ook blij dat de zoektocht nu afgerond is”, gaat de podcastmak­er verder. “Het was een heftig proces. Er is nu een basis om er verder over te praten in de familie maar hij laat het nu even rusten. Raf heeft ook weer contact met zijn tante, de zus van Edgard, die hij bijna 40 jaar niet meer had gezien. Een heel mooi en emotioneel weerzien in Zutendaal was dat.”

→ Wie nog informatie heeft over Edgard Linmans kan die kwijt op zogeboren@gmail.com

 ?? FOTO RR ?? Het logo van de podcast ‘Zo Geboren’, waarin Raf Linmans (47) op zoek gaat naar het verleden van zijn vader Edgard, de “Freddie Mercury van Vlijtingen”.
FOTO RR Het logo van de podcast ‘Zo Geboren’, waarin Raf Linmans (47) op zoek gaat naar het verleden van zijn vader Edgard, de “Freddie Mercury van Vlijtingen”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium