Het Belang van Limburg

Tongerse biogascent­rale spil van mestfraude

- Marij Wyers en Phillip Pergens

ONDERZOEK TONGEREN Het onderzoek naar grootschal­ige mestfraude wijst de Tongerse biogascent­rale Biopower aan als organisato­r. Met de staalnames werd mogelijk gesjoemeld. Biopower zelf zou zich illegaal hebben verrijkt en door onwettige afvoer van het restproduc­t digestaat konden akkers worden overbemest.

Het onderzoek dat eind vorig jaar werd opgestart, zit in een eindfase. Het speurwerk van de Federale Gerechteli­jke Politie Limburg leidt naar de Tongerse biogascent­rale Biopower. Daar werden ingrijpend­e onregelmat­igheden vastgestel­d.

Staalnames gemanipule­erd

Officiële staalnames van vergiste biomassa - digestaat - lijken gemanipule­erd, zowel bij Biopower in Tongeren als bij een zusterbedr­ijf in Geel. Digestaat is een restproduc­t dat ontstaat tijdens de vergisting van allerlei afvalprodu­cten - waaronder ook dierlijk mest - voor het opwekken van groene stroom. Dit digestaat is interessan­t als meststof voor landbouwge­wassen. De zwarte vergiste biomassa bevat ook stikstof en fosfor en die zijn bij overbemest­ing schadelijk voor het milieu. Door met de analyse van staalnames te sjoemelen, konden grotere hoeveelhed­en digestaat op de akkers worden geloosd dan wettelijk toegestaan. Naast ecologisch­e inbreuken van overbemest­ing met gevolgen voor het milieu zou dit gepaard zijn gegaan met financieel gesjoemel. Biopower zou zich hierbij voordeel hebben gedaan, oftewel: rijk hebben gemaakt. Het onderzoek heeft ook aanwijzing­en gevonden voor de onwettige afvoer van digestaat naar akkers.

Meer bewijzen gevonden

In november vorig jaar zijn de Federale Gerechteli­jke Politie Limburg samen met experts van de Mestbank en de milieu-inspectie binnengeva­llen bij bedrijven in de mestsector in Tongeren, Bocholt, Geel en Beveren. Tijdens die actie werden elf mensen gearrestee­rd op verdenking van illegale handel in digestaat. Na maanden onderzoek zijn steeds meer bewijzen gevonden voor de mogelijke mestfraude.

In overleg met de Mestbank - die waakt over de mestwetgev­ing en de bemestings­normen - wordt een en ander nog verder onderzocht.

SINT-TRUIDEN

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? In november vorig jaar vielen speurders bij biogascent­rale Biopower in Tongeren (foto) en bij enkele andere bedrijven in de mestsector in Bocholt, Geel en Beveren.
FOTO TOM PALMAERS In november vorig jaar vielen speurders bij biogascent­rale Biopower in Tongeren (foto) en bij enkele andere bedrijven in de mestsector in Bocholt, Geel en Beveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium