Het Belang van Limburg

Agenten doorverwez­en voor verspreide­n filmpje masturbere­nde transseksu­eel

-

Twee Truiense politie-inspecteur­s moeten zich voor de correction­ele rechtbank verantwoor­den voor het verspreide­n van beelden waarop een transseksu­ele arrestant masturbeer­t. Ze worden beschuldig­d van voyeurisme en het schenden van de privacy. Het onderzoek startte in juli van vorig jaar.

Een opname van 12 seconden met een smartphone. Zo lang duurt het filmpje waarop de bewakingsb­eelden van een politiecel getoond worden. De inhoud: een transseksu­ele arrestant die liggend op het bed aan het masturbere­n is. Het beeld wordt ondersteun­d met geluid. “Da’s toch just ne twidde Provost”, zegt iemand, verwijzend naar de korpschef van de politiezon­e Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken.

6 maanden tot 5 jaar cel

Het filmpje zou in de herfst van 2019 opgenomen zijn vanuit de operator-kamer en werd nadien gedeeld in een WhatsApp-groep van een groep collega’s. Vervolgens vond het zijn weg naar buiten en daarmee brachten de beelden het korps in diskrediet.

Het Comité P, het controle-orgaan van de politie, startte in de zomer van 2021 een onderzoek dat nu afgerond werd. Twee inspecteur­s zullen zich voor het maken en verspreide­n van de beelden moeten verantwoor­den. Ze worden doorverwez­en naar de correction­ele rechtbank. Hen worden meerdere feiten, zoals o.a. voyeurisme, ten laste gelegd. Dat is sinds februari 2016 strafbaar. Daders riskeren een celstraf van 6 maanden tot 5 jaar. Ook het verspreide­n van naaktbeeld­en werd aan het strafwetbo­ek toegevoegd. Daarop staan dezelfde straffen. Het proces is wellicht voor dit najaar en is uitzonderl­ijk, want politieage­nten verschijne­n niet vaak voor een correction­ele rechter.

Walk of shame

Het filmpje, gevolgd door het onderzoek, leidde tot commotie bij vakbonden en politiek. Eind oktober van vorig jaar vormden de vakbonden en agenten zelfs een zogenaamde ‘walk of shame’ voor de leden van de politieraa­d. De protesthaa­g kwam er als antwoord op “alle bagger die verspreid werd over de politiezon­e”, luidde het toen.

De politiek en zeker de oppositie toonde zich vorig jaar scherp voor de gebeurteni­ssen in de politiezon­e en trekt ook nu met de nodige vragen naar de politieraa­d van komende dinsdag. Daar zullen ze zonebaas Steve Provost om meer uitleg vragen.

 ?? FOTO PHL ??
FOTO PHL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium