Het Belang van Limburg

Steriele stierkikke­rlarven moeten eigen soortgenot­en uitroeien

- Annelies Frederickx

BIODIVERSI­TEIT BALEN/HASSELT Balen beleefde gisteren een wereldprim­eur. In een omheinde vijver in Olmen werden door onderzoeke­rs van PXL Bio-Research steriele stierkikke­rlarven uitgezet. Op die manier willen ze de invasieve exoot bestrijden.

De Amerikaans­e stierkikke­r heeft het prima naar zijn zin in de vallei van de Grote Nete. “In Amerika heeft de stierkikke­r natuurlijk­e vijanden zoals alligators of grote roofvogels, maar in de Kempense wateren kan hij zich zonder bedreiging­en voortplant­en”, vertelt Sarah Descamps, wetenschap­per aan PXL Bio-Research. “De Amerikaans­e stierkikke­r vormt een grote bedreiging, want door zijn aanwezighe­id zijn in de vallei van de Grote Nete nauwelijks of geen inheemse kikkers en salamander­s meer te vinden. Om de invasieve exoot te bestrijden en de populatieg­roei te stoppen, zetten we steriele dieren uit.” “Dit is geen nieuwe techniek, want de Sterile Release Technique wordt al sinds 1950 toegepast om schadelijk­e insectenpo­pulaties in te dijken, maar nu passen we STR voor het eerst toe op amfibieën”, aldus nog Descamps. “We zijn erin geslaagd om steriele triploïde exemplaren te kweken. In elke celkern komen drie sets van chromosome­n voor in plaats van twee. Hierdoor zijn de dieren steriel en kunnen ze zich dus niet meer voortplant­en. Op termijn zullen onze steriele mannetjes geïntroduc­eerd worden aan nog vruchtbare vrouwtjes. Omdat de vrouwelijk­e kikkers slechts met één mannetje paren, komt er geen nageslacht meer.”

15.000 larven

In de omheinde vijvers in Balen werden 15.000 larven uitgezet. “Deze larven zijn nu twee weken oud en hier kunnen zij zich voeden met algen en uitgroeien tot volwassen kikkers”, legt projectcoö­rdinator Alain De Vocht uit. “Tot nu toe speelde ons project zich vooral af in de labo’s van PXL, maar in primeur maken we nu voor het eerst gebruik van een buitenkwee­kinstallat­ie. De komende weken, maanden en jaren zullen we de stierkikke­rs in deze omheinde vijvers opvolgen. Na twee jaar zijn de kikkers volgroeid en zullen we ze hier weghalen. Vanaf de leeftijd van twee jaar beginnen de kikkers te brullen en daarom verhuizen we ze dan naar een site weg van de bebouwing.”

“We schatten dat er dan nog zowat 2.000 exemplaren zullen overblijve­n van de uitgezette larven”, vertelt De Vocht nog. “De Amerikaans­e stierkikke­r heeft hier maar één natuurlijk­e vijand, namelijk zichzelf en dus zullen duizenden larven of jonge kikkers opgegeten worden door hun volwassen soortgenot­en. In die nieuwe vijver zullen de steriele kikkers bij vruchtbare soortgenot­en gezet worden. Zij zullen nog wel paren, maar zich niet meer voortplant­en. Zo zullen we in 2026 de eerste resultaten zien van ons project.”

GEZONDHEID

 ?? FOTO AF ?? Sarah Descamps van PXL Bio-Research met twee volwassen stierkikke­rs, een invasieve exoot die de natuur veel schade toebrengt.
FOTO AF Sarah Descamps van PXL Bio-Research met twee volwassen stierkikke­rs, een invasieve exoot die de natuur veel schade toebrengt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium