Het Belang van Limburg

‘Duurzame’ rietjes bevatten PFAS

-

Studenten biologie van de Universite­it Antwerpen hebben PFAS gedetectee­rd in rietjes van plantaardi­ge materialen, die tegenwoord­ig veel worden gebruikt als alternatie­f voor plastic rietjes. “Duurzame rietjes zijn minder duurzaam dan gedacht.”

U vraagt het zich misschien al even af: hoe blijven die papieren rietjes in uw cocktail of in het zoete drankzakje van de kinderen – toch enige tijd – zo goed bestand tegen vocht? Dat komt door stoffen in de rietjes die vochtafsto­tend werken. Maar niet zelden blijkt de coating een of meerdere PFAS’en te bevatten, de groep controvers­iële forever chemicals, bekend van de uitstoot van chemiebedr­ijf 3M in Zwijndrech­t. Geïnspiree­rd door Amerikaans onderzoek gingen bachelorst­udenten biologie van de UAntwerpen ook bij ons op zoek naar PFAS in veertig verschille­nde rietjes, 20 van papier, 5 van bamboe, 5 van plastic, 5 van RVS en 5 glazen rietjes.

“In vrijwel alle rietjes van plantaardi­ge materialen werden PFAS gedetectee­rd, maar de PFAS-concentrat­ie en samenstell­ing varieerde tussen de verschille­nde rietjes. 16 van de 29 onderzocht­e PFAS werden daadwerkel­ijk waargenome­n in ten minste één rietje”, zegt studente Pauline Boisacq. “Enkel de RVS-rietjes waren PFAS-vrij, maar omdat we slechts een fractie van het totaal aantal gekende PFAS hebben onderzocht, kunnen we dat niet met zekerheid stellen.”

Beter geen rietje

Verrassend is dat volgens student Maarten De Keuster niet. “Veel van de composteer­bare voedselver­pakkingen die op de markt worden gebracht als milieuvrie­ndelijke alternatie­ven voor plastic en piepschuim, bevatten PFAS. Dat maakt hen een stuk minder duurzaam.”

De onderzoeke­rs kunnen nog geen uitspraken doen over de mogelijke gezondheid­srisico’s, omdat het voorlopig onduidelij­k is in welke mate PFAS in eten of drinken terechtkom­t. Karl Vrancken, de PFAS-opdrachtho­uder van de Vlaamse Regering zal de resultaten met experten bespreken. “Het beste alternatie­f voor een plastieken rietje is om geen rietje te gebruiken”, zegt hij.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium