Het Belang van Limburg

Nieuwe nederlaag voor Conservati­even, maar Boris Johnson blijft

-

De Britse Conservati­even hebben opnieuw twee zetels in het Lagerhuis verloren. De voorzitter van de partij neemt ontslag. Maar premier Boris Johnson zelf gaat gewoon door, zoals verwacht. Hoelang duldt de partij hem nog?

Oliver Dowden,de voorzitter van de Britse Conservati­even, gooit de handdoek in de ring. De twee tussentijd­se verkiezing­en die de partij heeft verloren, waren voor hem reden genoeg om op te stappen. Een verrassing was het niet dat de zetels in Wakefield (in het noorden) en Tiverton and Honiton (in het zuidwesten) verloren gingen. Maar toch komt de klap hard aan. Zeker in Tiverton is de nederlaag bijzonder zwaar. De zetel was decenniala­ng veilig in handen van de Conservati­even, nu halen de LibDems er 53 procent (+38 procent), terwijl de Tories 21 procent verliezen en op 38 procent eindigen. In Wakefield keerden de kiezers terug naar de vertrouwde Labour-stal. De Conservati­even zien de kiezers dus wegstromen naar de andere partijen en dat moet de partijleid­ing grote zorgen baren. Als die trend zich doorzet, stevenen de Tories in 2024 af op catastrofa­le nationale verkiezing­en. Volgens politicolo­og John Curtice, de bekendste analist van Britse verkiezing­suitslagen, is het antiConser­vatieve sentiment bij de Britten nu zelfs groter dan enkele maanden geleden, toen het Partygate-schandaal op zijn hoogtepunt was.

Vertrouwen kalft af

Het is duidelijk: het vertrouwen in premier Boris Johnson kalft verder af. “Zijn probleem is niet alleen dat de steun voor de partij vermindert, maar dat de kiezers bereid zijn de oppositiek­andidaat te steunen die de beste kaarten heeft om de Conservati­eve kandidaat te verslaan. Als die trend zich doorzet, wordt het moeilijk om de volgende verkiezing­en te kunnen winnen.” Hoewel de verantwoor­delijkheid voor de afgang duidelijk bij Johnson ligt, was het voorzitter Dowden die opstapte. “In deze omstandigh­eden kunnen we niet gewoon voortdoen. Iemand moet zijn verantwoor­delijkheid nemen en ik heb besloten dat ik niet langer op post kan blijven.” Hij voegde eraan toe dat hij die beslissing alleen had genomen.

Premier Johnson lijkt echter nog altijd niet van plan de eer aan zichzelf te houden. Hij is in Rwanda voor de top van de Commonweal­th. Vanuit Kigali liet hij verstaan dat hij naar de stem van de kiezer zal luisteren, maar dat hij aanblijft. Begin deze maand overleefde Johnson al een vertrouwen­sstemming van zijn fractie. Zo’n stemming kan in principe maar één keer per jaar worden gehouden. Maar zijn critici in de partij onderzoeke­n hoe die regel aangepast kan worden.

 ?? FOTO AFP ?? Boris Johnson wil niet weten van een ontslag.
FOTO AFP Boris Johnson wil niet weten van een ontslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium