Het Belang van Limburg

“Dit zorgt niet voor minder, wel voor onveiliger­e abortussen”

-

het arrest werd weggestemd met een 6-3 meerderhei­d. De drie rechters die Trump aanstelde – Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh en Amy Coney Barrett – zaten in die meerderhei­d.” Toen het nieuws bekendraak­te, jubelde volksverte­genwoordig­er Jim Jordan. Hij stond recht in het Huis van Afgevaardi­gden en riep: “God zegene ons land en president Trump die ons zulke rechters gaf ”.

Ken Paxton, de Texaanse procureur-generaal, stelde dan weer voor om van 24 juni een herdenking­sdag te maken voor de “70 miljoen” slachtoffe­rs van abortus.

Jane Roe

Het arrest van ‘Roe vs. Wade’ kwam er destijds door Norma McCorvey, de vrouw die oorspronke­lijk “Jane Roe” werd genoemd, om haar identiteit te beschermen. In 1969 werd de toen 22-jarige McCorvey ongewenst zwanger, en door de wetgeving in haar woonplaats Dallas was abortus niet mogelijk. Ze diende een klacht in tegen de plaatselij­ke openbare aanklager, Henry Wade. De zaak ging uiteindeli­jk naar het Hooggerech­tshof, dat op 22 januari 1973 oordeelde dat abortus verbieden ongrondwet­telijk was. Een revolution­aire uitspraak, en conservati­ef Amerika probeert die al decenniala­ng ongedaan te maken. Met flagrant ongrondwet­telijke abortuswet­geving trachtten conservati­even zelfs een herziening door het Hooggerech­tshof te forceren. Dat is nu gelukt, via een abortuswet in de staat Mississipp­i. Die wet uit 2018 wil abortus illegaal maken na vijftien weken, maar werd meteen aangevocht­en voor de rechtbank. De zaak belandde bij het Hooggerech­tshof dat onder meer over de grondwette­lijkheid van wetten in afzonderli­jke staten moet oordelen. De overheid van Mississipp­i vroeg het Hooggerech­tshof onder meer om het arrest ‘Roe vs. Wade’ ongedaan te maken. De opperrecht­ers gingen daar nu dus op in.

Als het Hooggerech­tshof met het schrappen van ‘Roe vs. Wade’ het aantal abortussen wil terugdring­en, zal dat niet lukken. Daarvoor waarschuwe­n experts. “Er zullen heus niet mínder ingrepen plaatsvind­en, maar het zal gebeuren in obscure praktijken, soms met de dood tot gevolg.”

Experts Bieke Purnelle van RoSa vzw, het kenniscent­rum over gendergere­lateerde thema’s, en Silke Brants van Fara, een centrum dat vrouwen begeleidt bij zwangersch­apskeuzes, staan kritisch tegenover de afschaffin­g van ‘Roe vs. Wade’, dat volgens hen grote gevolgen zal hebben. “Er zullen vrouwen zijn die ongewenst een kind op de wereld moeten zetten, waar ze niet voor kunnen zorgen. Met alle gevolgen van dien voor de toekomst van die vrouw en van dat kind”, aldus Brants. “Want het is ook niet zo dat de beslissing gepaard gaat met extra ondersteun­ing voor moeders. En veel andere vrouwen zullen kiezen voor een abortus in de illegalite­it. Met medicatie die van weet ik veel waar komt.”

“Je keert echt terug naar bijna barbaarse toestanden”, zegt ook Purnelle. “We hebben dat al gezien in andere landen waar een verbod is. Er zijn vrouwen die zelf zullen proberen om de zwangersch­ap te beëindigen, bijvoorbee­ld door zichzelf medicatie toe te dienen. Met wat geluk komen ze terecht bij een moedige en welwillend­e arts. Maar er zullen ook mensen zijn die proberen om er geld uit te slaan en de abortus uitvoeren in obscure praktijken en zonder medische begeleidin­g. Dit gaat enorm veel ellende veroorzake­n.”

Niet elke staat in de VS zal straks echter abortus verbieden. “Nee, maar je zal soms ver moeten reizen voor een legale abortus. Dat is geen probleem voor wie zich dat financieel kan permittere­n, maar veel vrouwen kunnen dat niet. Dit zal de armsten het hardste treffen”, zegt Purnelle. “Voor het legaal werd in België, was er abortustoe­risme naar Nederland. Maar zo laat je de zwakkeren in de kou staan”, vervolgt Brants. En ze voegt eraan toe: “In België ondergaat één op de vijf vrouwen in de loop van haar leven een abortus. Hoeveel kent u er in uw omgeving? Juist, er rust nog altijd een taboe op, ook hier. Je zet daar nog een extra rem op als je ook nog zegt: het is illegaal. De kans op schuldgevo­el neemt toe, en het stigma en de eenzaamhei­d groeit alleen maar.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium