Het Belang van Limburg

Bij sluiting van Ford Saarlouis kan Limburgse Sara Gielen ook een nieuwe job zoeken

- Dominiek Claes

AUTOMOTIVE SAARLOUIS Opnieuw sluit Ford een Europese fabriek: in 2025 moeten in Saarlouis de deuren dicht. Ook Sara Gielen moet daardoor op zoek naar een nieuwe job. Zij vertrok bij de sluiting van Ford Genk naar Keulen, om later plant manager van Ford Saarlouis te worden.

Sara Gielen, afkomstig uit Oudsbergen (Opglabbeek) was erbij toen in 2012 de directie van Ford aankondigd­e dat de deuren van Genkse autofabrie­k tegen 2015 voorgoed zouden sluiten. “Het was meteen de eerste en tot nu toe laatste keer in mijn leven dat ik me niet herinner wat er daarna nog werd gezegd. Dat ene zinnetje bleef maar door mijn hoofd spoken. Al die mensen die zonder job zouden vallen... Geen seconde dacht ik aan mezelf of mijn man, die ook bij Ford werkte”, zei ze achteraf over die periode. Gielen was bijna weg bij Ford toen de directie van Ford Keulen aan haar mouw trok. “Blijf bij ons”, was de simpele vraag die ze kreeg. Dus vertrok ze met haar gezin, na een familieraa­d, naar Keulen. Later schopte ze het tot plant manager van in Saarlouis.

Nu maakt Gielen opnieuw hetzelfde mee. De Amerikaans­e autobouwer kondigde woensdag aan dat de fabriek van Saarlouis tegen 2025 wordt gesloten. Dat is slecht nieuws voor Gielen en de 4.600 overige werknemers, met daarbij nog eens dik 1.300 mensen die betrokken zijn bij toeleverin­g. Al mogen we verwachten dat de autobouwer Gielen ook dit keer weer aan boord wil houden. Tot 2025 wordt bij Ford in Saarlouis nog het model Focus geproducee­rd. Daarna lopen de tewerkstel­lingsgaran­ties af.

Gelijkenis­sen

de

Fordfabrie­k

De gelijkenis­sen met de geschieden­is van Ford in Genk zijn treffend. Net zoals in Limburg is Ford een belangrijk­e werkgever in het Saarland. De sluiting van de autofabrie­k in Saarlouis betekent voor het Saarland, de kleinste en jongste deelstaat van Duitsland, een bijzonder zware slag. Het was Ford die de auto-industrie voor de eerste keer in 1970 naar het Saarland bracht.

Net zoals bij Ford in Genk destijds ging aan de beslissing om Saarlouis te sluiten een maandenlan­ge stroom van onverkwikk­elijke geruchten vooraf. De grote winnaar van de sluiting van Ford Saarlouis is opnieuw de fabriek van Ford in het Spaanse Valencia. Terwijl de legendaris­che Mondeo destijds vertrok naar Valencia, zo krijgt de Spaanse Fordfabrie­k nu ook de toekomstig­e elektrisch­e modellen van Ford toegewezen.

 ?? FOTO RR ?? Sara Gielen bij Ford in Keulen.
FOTO RR Sara Gielen bij Ford in Keulen.
 ?? FOTO FORD ?? De site van Ford in Saarlouis.
FOTO FORD De site van Ford in Saarlouis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium