Het Belang van Limburg

Stan Van Dessel is weer voetballer na tien maanden blessurele­ed

-

Tegenslag en blessures, het is helaas eigen aan topsport. Maar gezien zijn jeugdige leeftijd heeft Stan Van Dessel (20) zijn portie tegenslag wel al meer dan gehad. Twee seizoenen geleden schoot zijn knieschijf uit de kom en was hij maanden out, vorig seizoen scheurde hij op speeldag vijf zijn kruisband en stond hij maar liefst acht maanden aan de kant. “Het gebeurde op 23 augustus, in de laatste minuut van de thuiswedst­rijd tegen KV Kortrijk”, blikt Van Dessel terug. “Een onschuldig duel. Ik draaide mijn lichaam weg maar mijn been bleef staan. De knak die ik voelde in mijn knie deed me meteen beseffen dat er iets grondig mis was.”

Mentale dreun

Een dag later viel het verdict. Dat was bikkelhard: kruisband gescheurd en einde seizoen. Van Dessel: “Dat was een mentale dreun. Ik was in de eerste vijf wedstrijde­n telkens in actie gekomen dus was ik hoopvol voor de rest van het seizoen. Dan komt zo’n blessure hard aan. Gelukkig voelde ik meteen veel steun van mijn ploegmaats en van de staf. Dat hielp me om de moed erin te houden tijdens de lange revalidati­e.”

Linkerflan­k

Acht maanden en twee operaties later mag de jongeling uit Diest zich weer voetballer noemen. In de oefenwedst­rijd tegen KVK Tienen stond hij eindelijk nog eens aan de aftrap. “Het was een geweldig gevoel om weer op het veld te staan. Toen ik voor het eerst de training hervatte, liep het nog wat stroef. De spieren rondom mijn knie moesten wennen aan de hoge intensitei­t, met stijfheid tot gevolg. Intussen is alles zoals voordien. De schrik voor een nieuwe blessure is ook verdwenen. Ik durf weer voluit te gaan.” In Tienen posteerde Bernd Hollerbach zijn pupil op de linkerflan­k. De Duitse coach liet eerder al optekenen dat hij daar opties ziet voor Van Dessel. Met Cacace en Dony vertrokken immers de eerste keuze en zijn vervanger. “Links of centraal, het maakt me niet veel uit”, haalt Van Dessel de schouders op. “Ik heb een lichte voorkeur voor een centrale positie maar ik begrijp dat de coach in mij een optie ziet op de flank. Mijn loopvermog­en en mijn traptechni­ek zijn oké. Al besef ik dat ik in de één op één-duels nog moet verbeteren.”

Steun van Hollerbach

Over Hollerbach heeft Van Dessel overigens niets dan lof. En omgekeerd. Hollerbach heeft het wel voor de hardwerken­de Van Dessel. “Ik heb een goede band met de coach”, knikt de pocketspel­er. “Tijdens mijn lange revalidati­e vroeg hij regelmatig hoe het met me ging. Dat doet deugd. Ik voel het vertrouwen van de trainer en dat kan me alleen maar beter maken. Misschien wordt dit dan wel mijn jaar van de doorbraak, met een jaartje vertraging. Wie weet.” Tegen Anderlecht hoopt Van Dessel alvast opnieuw op speelminut­en. Stap voor stap het wedstrijdr­itme opkrikken, is nu het devies. “Het wordt een andere wedstrijd dan de vorige twee”, beseft hij. “Die stonden vooral in het teken van conditie kweken, terwijl een match tegen Anderlecht toch een eerste serieuze test is. Anderlecht blijft een grote naam in België, naar zulke duels leef je toe.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Stan Van Dessel: “De stijfheid in de spieren rond mijn knie is verdwenen en ik durf weer voluit te gaan.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Stan Van Dessel: “De stijfheid in de spieren rond mijn knie is verdwenen en ik durf weer voluit te gaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium