Het Belang van Limburg

“Iedereen kende me als de technieker op hoge hakken”

-

De waterstraa­lsnijtechn­iek. Dat is waar L&D toonaangev­end in is. “Neem om het even welk materiaal en wij snijden het uit in de gepaste vorm”, legt Lefevre haar procedé uit. “We gebruiken daarvoor water onder extreem hoge druk, van 3.500 tot 6.000 bar. Om een idee te geven: uw hogedrukre­iniger thuis spuit aan 200 bar. Daar voegen wij een harde zandkorrel aan toe, heel specifiek van de zandsoort Austalian Garnet. Zo kunnen we door gigantisch­e diktes van alle mogelijke materialen gaan, zonder warmte in te brengen. Dat zorgt ervoor dat de materiaale­igenschapp­en intact blijven. Dat laatste is heel belangrijk voor de vliegtuigi­ndustrie en de machinebou­w voor bijvoorbee­ld de voeding- en farmaciese­ctor. Onze technologi­e is zeer breed toepasbaar en vult vaak de gaten waar andere technieken tekortschi­eten omdat die beperkt zijn in keuze van materiaal, in dikte of in vormgeving. Onze techniek is wel vrij duur, omdat het een traag proces is. Het water erodeert het materiaal weg. Vergelijk het met de Grand Canyon, die is in miljoenen jaren ontstaan door de eroderende werking van mineralen in de Colorado-rivier.”

Waarom moet dat specifiek Australisc­h zand zijn?

“Er zijn verschille­nde soorten hard zand te vinden in de wereld. Deze specifieke soort is ook goedgekeur­d door Airbus, een van onze belangrijk­ste klanten. Nadeel is dat het op gegeven moment op zal raken, want het is een natuurprod­uct. We kunnen de verbrijzel­de korrels wel deels recycleren. Die van ons gaan naar Italië, waar ze nog gebruikt worden in de marmer- en granietind­ustrie.”

L&D staat voor Lefevre en Desmet, de naam van uw ouders. Zij zijn met de firma begonnen?

“Mijn vader Roland was al 50 toen hij het bedrijf in 1994 uit de grond stampte. Hij had als ingenieur gewerkt bij Philips Eindhoven en is productied­irecteur geweest bij Hörmann Genk. Daar is hij weggeplukt door busbouwer Van Hool om hun Spaanse vestiging uit te bouwen. Ik zat in het zesde

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium