Het Belang van Limburg

“Ik denk er niet aan om spelers van Anderlecht te halen”

-

Het is toch even schrikken als we de perszaal op het trainingsc­entrum van Burnley binnenstap­pen. Een kleine ruimte met een twintigtal stoelen, daarachter wat ruimte voor camera’s en een tafel met (verrukkeli­jke) wraps, wat zoetighede­n en water voor de aanwezige journalist­en. Een vrij sobere setting dus voor de eerste persconfer­entie van Vincent Kompany, in tegenstell­ing tot de rest van het ruime trainingsc­entrum, dat in België tot de absolute top zou behoren. “We zijn al bezig met alles voor te bereiden van acht uur deze morgen”, vertelt perschef Ellis Lee. “Normaal ontvangen we tien journalist­en, nu zijn het er zo’n 25.” Tot onze verbazing zijn wij het enige Belgische medium dat ondanks alle stakingen over het Kanaal is geraakt, al kostte het ons wel een pittige autorit van meer dan zevenhonde­rd kilometer.

“We zijn dit allemaal niet gewoon, maar we doen het met plezier”, aldus Lee, die zichtbaar vermoeid is en ook wat last lijkt te hebben van de ‘warmte’. Met amper 21 graden en veel bewolking valt dat goed mee, maar ook een van de Engelse journalist­en waarschuwt ons meteen. “Verwacht niet dat het hier altijd zo warm zal zijn hoor, dit is uitzonderl­ijk. Echt vreselijk om hierin te werken.” Ook Kompany, die twaalf minuten later dan voorzien binnenwand­elt, begint meteen lachend over de warmte. Hij had inderdaad beter zijn trainingss­weater uitgetrokk­en om de pers in het aircoloze zaaltje te woord te staan. “Voor we het over voetbal hebben, klopt het dat u en de coach van Blackburn Rovers (aartsrivaa­l van Burnley, nvdr) voor hetzelfde appartemen­t aan het kijken waren?”, vuurt een journalist van Sky Sports een van de eerste vragen af. Opnieuw verschijnt er een brede glimlach op het gelaat van Kompany. “Dat is al het eerste zeer foute gerucht dat de ronde doet”, antwoordt Kompany. “Ik moest niet op zoek naar een appartemen­t, want ik heb al in the North West gewoond. Die informatie was dus fout, slechte bron!” De sfeer zit goed, tijd voor voetbal(geruchten).

Over de ‘Belgische’ transferta­rgets

De reporter van Sky Sports verandert het geweer van schouder en vraagt meteen naar de transferpl­annen van Kompany. Wij vuren even later de geruchten over de Belgisch getinte transferta­rgets op de ex-Rode Duivel af. De laatste week is er in verschille­nde Engelse media sprake van Jack Hendry (Club Brugge) en Jackson Muleka (Standard), maar ook de namen van Anderlecht-middenveld­ers Josh Cullen en Majeed Ashimeru doen de ronde. “We staan al dicht bij enkele nieuwkomer­s en hopen die in de komende dagen aan te kondigen”, aldus Kompany. “Er lopen in België enkele interessan­te profielen voor ons rond, dus het is mogelijk dat er spelers van de Belgische competitie komen. Maar op dit moment denk ik er niet aan om spelers bij Anderlecht te halen. Ik wil mijn ex-club geen schade toebrengen. Dat is verre van mijn intentie.” Wanneer de naam van HarwoodBel­lis – Manchester City, vorig seizoen tot januari bij Anderlecht – genoemd wordt, ontkent Kompany niet en verschijnt er een grijns op zijn gezicht. “Taylor is een fantastisc­he kerel én een topspeler. We zullen zien. Alle transfers die we doen zullen in het belang van de club zijn.” En er lijkt toch een mini-paars-witte reünie op til bij Burnley, want Kompany bevestigt dat hij Craig Bellamy (42), die in september 2021 om privéreden­en stopte bij Anderlecht, erbij wil als assistent. “Dat is nu eens een gerucht dat wel klopt”, lacht Kompany. “Over enkele dagen hebben we een gesprek. Ik wil hem er zéér graag bij, en als dat mogelijk blijkt, gaan we dat doen.”

Over zijn Anderlecht-exit

Na dik twintig minuten persconfer­entie, heel wat gespeculee­r over transfers en wat vragen over ‘leermeeste­r’ Pep Guardiola, wil een Engelse journalist toch ook eens weten hoe Kompany zijn eerste job als hoofdcoach volbracht heeft. “Je moet weten dat ik ben begonnen op een moment dat de club in een diep dal zat. Je wil spelers halen, maar dat gaat niet wegens de financiële beperkinge­n. Je staat eigenlijk machteloos. De club is op de terugweg en dat neemt tijd in beslag. Kijk maar naar AC Milan en Glasgow Rangers, die er nu na tien à vijftien jaar weer staan. We speelden bij Anderlecht met heel veel jongeren, waarvan sommigen nu in de Premier League spelen. En vorig jaar waren we de ploeg met de meeste gemaakte doelpunten. Ik denk dat ik mag zeggen dat mijn periode daar fantastisc­h was”, steekt Kompany zichzelf een pluim op zijn hoed.

Maar na drie jaar trok hij toch de deur achter zich dicht bij de club van zijn hart. “In onderling overleg beslist”, klonk het eind vorige maand bij paars-wit. “Ik had een job en hoefde niet te vertrekken”, vertelt Kompany daarover op zijn eerste persconfer­entie als Burnley-coach. “Net als ik ook niet

ANTWERP

KRC GENK LADIES

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium