Het Belang van Limburg

Elise Mertens loot haalbare kaart, Wickmayer tegen Chinese

-

Elise Mertens (WTA 30) heeft een kwakkelcam­pagne op gras achter de rug, maar mag toch niet struikelen over de Colombiaan­se Camila Osorio (WTA 61). Kirsten Flipkens (WTA 257) mag na enkele sterke voorbereid­ingsmatche­n hopen dat ze voorbij de Australisc­he qualifier Jaimme Fourlis (WTA 153) geraakt. Yanina Wickmayer (WTA 603) staat oog in oog met de Chinese Zhu Lin (WTA 98). Alison Van Uytvanck (WTA 46) mag (op Centre Court?) aantreden tegen Emma Raducanu (WTA 11), de 19-jarige winnares van de US Open 2021 en als local de lieveling van Londen en omstreken. Greet Minnen (WTA 89) bekampt de Spaanse Garbine Muguruza (WTA 10), Wimbledon-winnares in 2017 en zowat de meest onvoorspel­bare figuur uit het circuit. Maryna Zanevska (WTA 68) staat tegenover Barbora Krejcikova (WTA 15), primus van Roland Garros 2021.

Debuut Bergs tegen Brit

David Goffin (ATP 58) mag bij de mannen niet mopperen met Radu Albot (ATP 115), een 32-jarige Moldaviër die hij in alle vier eerdere duels geklopt heeft. Grandslamd­ebutant Zizou Bergs (ATP-146) opent tegen de Brit Jack Draper (ATP 108).

daar nooit last van gehad. Integendee­l: ik heb altijd enorm genoten van de momenten die ik met Kim of Justine heb mogen beleven. Voor mij waren dat twee voorbeelde­n. Justine eerder qua tennis, Kim meer qua persoonlij­kheid. Hoe zij met alles en iedereen omging, dat was toch indrukwekk­end.”

Jij werd prof in 2003, een periode waarin het vrouwenten­nis qua ‘star power’ de mannen overvleuge­lde. Clijsters, Henin, de Williams-zussen, Maria Sharapova, Anna Kournikova, Martina Hingis…

“Dat waren de gouden jaren. Nu is de basis breder, toen was het meer een piramide, met vaak dezelfde namen die de toptoernoo­ien wonnen. In 2017 en 2018 hadden we acht grand slams op rij met een andere winnares. Waarmee ik niet wil zeggen dat het niveau gezakt is. Maar zet de Kim van toen tussen de huidige toppers en ze speelt nog altijd mee voor de prijzen.”

Bij de mannen domineren Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic al vijftien jaar. Wie is daar je favoriet?

“Ik hoop alleszins dat Roger het afscheid krijgt dat hij verdient. Een stijlicoon, op en naast de baan… In normale tijden zouden Jo-Wilfried Tsonga en David Ferrer minstens een major gewonnen hebben, maar de Big Three eiste alles op. Maar Nadal ken ik het beste. Als ik hem tegenkom, doen wij altijd een babbeltje. We zijn leeftijdsg­enoten die mekaar al zo lang kennen. Soms sukkelden we met dezelfde blessure en wisselden we daarover informatie uit.“

En Nadal is nog een jeugdliefd­e van je?

“Niet overdrijve­n, hé. We waren beiden veertien jaar. Meer dan een vakantieli­efde op een toernooi in Zuid-Afrika was dat niet. Net omdat het Nadal was, werd dat altijd uitvergroo­t. Daarmee is alles gezegd, hoor.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium