Het Belang van Limburg

“Schrijven doet meer pijn dan crossen”

- Jürgen Schrooten

MOTORCROSS GP ZIJSPANNEN LOMMEL Een tumor en een gebarsten arm. Jarno Steegmans (18) kreeg het de laatste jaren zwaar te verduren. Maar opgeven staat niet in zijn woordenboe­k. Dit weekend maakte het Genkse talent zijn comeback in de GP van Lommel.

Steegmans werd eind vorig seizoen onder lof bedolven. Eén: omdat hij keihard had teruggevoc­hten nadat er een (carrièrebe­dreigende) tumor in zijn onderarm ontdekt was. Twee: omdat hij, in het bakje bij papa Peter, meteen negende finishte bij zijn WK-debuut in Tsjechië. “De naam Steegmans/Steegmans staat voor eeuwig op de tabellen. Nu kan ik de helm aan de haak hangen”, zei papa Peter toen.

Diepe putten

2022 moest dus een nieuw hoofdstuk worden voor Jarno. Papa Peter werd ingeruild voor Tim Prümmer, een 23-jarige Duitser die ook zijn eerste stapjes in het WK ging zetten. Maar hun samenwerki­ng begon desastreus. “Eerst liep Tim een barst in zijn schouderko­p op. Vier weken out”, vertelt Jarno. “Op het moment dat hij klaar was om zijn comeback te maken, zakte ik op training door mijn arm. Een grote barst in mijn onderarm. Zes weken gips.” Die gips mocht twee weken geleden af. De dag erna stond Steegmans al in het zijspan, op training in Lommel. “Ik had geen pijn meer. Waarom dan langer wachten?” Steegmans junior - net afgestudee­rd aan de sportschoo­l in Hasselt - trekt met amper drie motortrain­ingen in de benen richting Lommel. Meteen in het diepe en loodzware zand dus. “Bwa, voor een bakkenist valt Lommel nog wel mee. De snelheid ligt er niet zo hoog, als bakkenist heb je dus iets meer tijd om je acties te doen. Het is wel een zware baan voor de rug en benen omdat je de klappen in de diepe putten moet opvangen. Maar daar weet ik wel raad mee. Ik mis alleen nog wat kracht in mijn arm. Dat moet ik opvangen met mijn techniek. Onze verwachtin­gen? Goh, kwalificer­en en hopelijk wat WK-punten pakken.”

15 kilo minder

Jarno werd opgeleid door papa Peter, ex-GP-rijder. Vader en zoon vormden ook verschille­nde jaren een team. “De switch naar Prümmer ging veel makkelijke­r dan ik verwacht had”, aldus Jarno. “Tim is 15 kilo lichter dan papa. Als bakkenist moet ik nu minder hard sleuren om de bak gelijk te houden (lacht). Ik ben blij dat ik deze stap gezet heb. Ik moest papa ooit loslaten hé. Maar niet helemaal. Hij is nu onze coach. Hij heeft ontzettend veel ervaring. Je moet al zot zijn om daar geen gebruik van te maken. Papa is wel rechtuit. Klinkt het niet dan botst het maar. Ik ben dat gewoon, maar voor Tim was het in het begin even schrikken (lacht). Maar het is nooit slecht bedoeld. Papa doet het alleen om ons beter te maken.”

Aan ambitie geen gebrek bij Steegmans junior. “Ik wil de beste bakkenist worden. Ik wil GP’s winnen. Papa zat er vaak heel dicht bij, maar telkens liep er wel iets mis. Hij heeft nooit gekregen wat hij verdiende. Ik wil hem die GP-zege schenken.”

Tumor kan niet groeien

Vorig jaar leek Jarno’s carrière om zeep, toen er een tumor in zijn onderarm ontdekt werd. “Die zit er nog steeds. Gelukkig is die goedaardig. De dokters hebben langs beide kanten iets ingespoten zodat de tumor niet meer kan groeien. Ze hebben ook een vlies opengesned­en, zodat mijn spieren meer plek hebben om uit te zetten.

Tijdens het crossen heb ik totaal geen last van die ‘bol’. Mijn fijne motoriek is wel beperkt. Schrijven is een hel. Na twee minuten staat mijn arm in vuur. Nu ja, zolang ik maar kan crossen.”

De GP van België heeft nog een straf extraatje in petto. Zaterdagav­ond (21u) zullen Jason Van Daele en Birgen Beernaert op de Heeserberg­en een backflip (een achterwaar­tse salto) doen met hun zijspan. De twee West-Vlamingen hebben die stunt al eens

→ Timing:

Zaterdag: 9u25-18u trainingen, kwalificat­ies en nevenreeks­en; 21u: backflip.

Zondag: 8u30-17u35 wedstrijde­n met GP-reeksen om 13u15 en 16u. gedaan op hun trainingsb­aan, maar nog nooit voor publiek. Niemand anders deed hen dit ooit al voor. “We landen zaterdag wel op een luchtkusse­n in plaats van op de gewone grond”, aldus Van Daele. “Ik neem ook deel aan de Grote Prijs, vandaar die extra veiligheid.”

 ?? TVEPHOTO
FOTO ?? Prümmer en Steegmans in actie op training.
TVEPHOTO FOTO Prümmer en Steegmans in actie op training.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium