Het Belang van Limburg

Ook Carrefour mengt zich in strijd om de klant

“We hebben ons gamma witte producten omgedoopt tot Simpl. Daar hebben we nu 300 verschille­nde producten van. Het moeten er 500 tot 600 worden” “Het wordt niet bitsiger, maar de zenuwen staan strakker gespannen”

-

Een perfecte storm, zo omschrijve­n de winkeliers wat ze meemaken. De voedingssu­permarkt krimpt met een zelden geziene vijf procent terwijl de kosten stijgen als gevolg van de looninflat­ie en hogere grondstoff­en- en transportk­osten. De consument is bezorgd om zijn koopkracht en bespaart op zijn uitgaven. De supermarkt­ketens proberen via reclamecam­pagnes de consument te overtuigen dat ze het beste adres zijn om hun koopkracht te beschermen. Nadat eerder deze maand Delhaize zijn campagne kleine leeuwtjes in verband met klein geprijsde artikelen lanceerde, reageerde Carrefour nu door erop te wijzen dat ze al veel langer kleine prijsjes aanbieden.

“We hebben niet gewacht tot nu om werk te maken van de koopkracht van de consumente­n maar hebben sinds 2019 verschille­nde stappen gezet”, zegt Aurélie Gerth, woordvoers­ter van Carrefour Belgium. In welke mate dit het prijspeil bij Carrefour verlaagd heeft, weet Gerth niet. Ze stelt wel vast dat klanten in het huidige klimaat gevoeliger zijn voor promoties en lage prijzen. “Consumente­n grijpen meer naar huismerken en basisprodu­cten en we zien ook toegenomen promotiege­voeligheid.” Carrefour heeft zijn gamma witte producten van weleer omgedoopt tot Simpl. “Daar hebben we nu 300 verschille­nde producten van. Het moeten er 500 tot 600 worden.”

Ooit marktleide­r

Ondanks de verschille­nde acties heeft Carrefour, ooit marktleide­r in België en gezakt naar een derde plaats, het lastig. In het eerste kwartaal daalde de omzet in de Belgische winkels met 7 procent. De Belgische voedingsma­rkt daalde met 5 procent. De sterke daling van de omzet bij de supermarkt­en heeft alles te maken met een covid-effect. Vorig jaar waren veel eetgelegen­heden dicht en waren er reisbeperk­ingen. Dit jaar is alles weer (voorlopig) normaal. Binnen de markt is er ook sprake van een verschuivi­ng. Discounter­s Lidl en Aldi konden hun marktaande­el verhogen, ook Colruyt doet het beter dan vorig jaar terwijl zowel Delhaize als Carrefour marktaan

Aurélie Gerth woordvoers­ter Carrefour Belgium deel verliest. Bij Carrefour is volgens experts sprake van een zeer stevige achteruitg­ang in de eerste jaarhelft. Er lijkt daar meer aan de hand dan enkel een covid-effect. De reclamecam­pagnes komen er op een ogenblik dat de prijzen in de supermarkt­en sneller aan het stijgen zijn. Oorspronke­lijk waren het vooral energiepri­jzen die de inflatie hoger duwden en vervolgens via duurder kunstmest en transportk­osten ook hun tol eisten op het schap. De oorlog in Oekraïne verstoorde ook nog eens aanvoerlij­nen. In mei stegen de voedingspr­ijzen volgens Statbel, een agentschap van de overheid, jaar op jaar met 6,32 procent tegenover 5,09 procent in april. De totale inflatie kwam uit op 9 procent. Melk, kaas en eieren waren producten die de inflatie aanjaagden.

In Nederland stegen volgens marktonder­zoekbureau Gfk de prijzen van 55 courante basisprodu­cten tussen september vorig jaar en mei dit jaar zelfs met 15 procent. En ook daar wonnen discounter­s klanten.

De vraag is of een opsomming van eerdere inspanning­en zoals Carrefour doet, kan volstaan om het marktaande­elverlies te stoppen bij de Franse supermarkt­groep. In Wallonië verloor Carrefour dan weer zijn partner Mestdagh aan de Franse concurrent Intermarch­é. Die samenwerki­ng is nog niet rond want de Belgische concurrent­iewaakhond moet van Europa het onderzoek voeren naar de gevolgen voor de concurrent­ie in de sector.

Verbaal geweld

Delhaize zegt dan weer dat er nog golven van kleine leeuwtjes komen. Delhaize claimde onlangs dat het prijsverla­gingen van 5 procent tot 30 procent heeft doorgevoer­d op een assortimen­t van 500 producten. Uit een steekproef van 50 producten van marktinfor­matieburea­u Daltix bleek dat in bijna de helft van de gevallen de prijzen niet waren gedaald. Er waren zelfs enkele prijsverho­gingen. Delhaize reageerde door erop te wijzen dat Colruyt aandeelhou­der is van Daltix. Daltix zelf bleef achter de kwaliteit van zijn meting staan en maakte zelf de resultaten publiek. Roel Dekelver, woordvoerd­er van Delhaize, zegt dat Delhaize niet beloofd heeft dat de 500 producten met minstens 5 procent in prijs waren verlaagd. “Onze boodschap is dat het om competitie­ve prijzen gaat en je dus niet elders heen moet.” Ergens in september zou de campagne nog uitgebreid worden. Een meting van Test Aankoop toonde dan weer dat het prijsversc­hil op het betrokken assortimen­t tussen Delhaize en Colruyt afgenomen is. “Neen, het wordt niet bitsiger, maar de zenuwen staan strakker gespannen”, meent Dekelver.

Roel Dekelver woordvoerd­er Delhaize

 ?? FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS ?? Ondanks verschille­nde acties heeft Carrefour, ooit marktleide­r in België en gezakt naar een derde plaats, het lastig.
FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS Ondanks verschille­nde acties heeft Carrefour, ooit marktleide­r in België en gezakt naar een derde plaats, het lastig.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium