Het Belang van Limburg

Marathons aangepast omdat Strava-generatie wil uitpakken met records

- Jesse Van Regenmorte­l en Tom Le Bacq

SPORT ANTWERPEN/BRUSSEL

De Antwerp Marathon op zondag 11 september belooft een snelle ochtendmar­athon te worden. Het 42,195 km lange parcours bevat minder bochtenwer­k dan vorig jaar en telt amper hoogtemete­rs”, zo gaf de organisati­e van de marathon van Antwerpen afgelopen week mee bij de voorstelli­ng van het nieuwe parcours. “Deelnemers die een persoonlij­k record willen lopen, moeten de Antwerp Marathon met stip noteren.” Een paar dagen later volgde een gelijkaard­ig bericht van de marathon van Brussel. “Een nieuw, aantrekkel­ijker en vlakker parcours moet iedereen in staat stellen om een scherpe tijd neer te zetten. Kan jij je persoonlij­k record verbreken?”

Het is opvallend dat de twee grootste marathons voor recreanten in ons land daarmee afkomen. Is de tijd voorbij dat marathons langs alle mooie plekken van een stad leiden? Moeten de parcours vlakker en minder bochtig onder druk van een nieuwe generatie lopers, die zijn sportprest­aties meet met apps als Strava en er ook graag mee uitpakt op sociale media? “Wij organisere­n marathons voor verschille­nde soorten lopers”, zegt Thomas Huyberecht­s, coördinato­r bij Golazo, dat zowel de Antwerpse als Brusselse marathon organiseer­t. “Er zijn er die komen voor de beleving en er zijn er die prestatieg­ericht zijn. Op de lange afstand zijn er natuurlijk meer van die laatsten.” “Brussel is niet plat en stond jarenlang bekend als een zware marathon”, zegt Huyberecht­s. “Dat hield mensen tegen. Die laatste kilometers, de Tervurenla­an omhoog, waren moordend zelfs voor geoefende lopers. Dus hebben we een vlakker parcours gemaakt. Antwerpen was al een vlakke marathon, maar daar hadden we heel erg ingezet op beleving. Veel draaien en keren, door de binnenstad, vaak ook over kasseistro­ken. Daar hebben we gekozen voor beter beloopbare paden en minder bochten. Zo komen we ook tegemoet aan de feedback die we kregen van onze deelnemers, al blijven we ook sterk inzetten op beleving.”

Overtraini­ng

Het is een trend: almaar betere besttijden lopen en ze delen op sociale media. Het is wat sportsocio­loog Jeroen Scheerder van de KU Leuven de “Strava-isering” van de loopsport noemt. “Daarbij zie je dat marathons met een zekere traditie – Brussel was heuvelacht­ig, Antwerpen bochtig – hun parcours aanpassen om prestatieg­erichte lopers ter wille te zijn. Lopers die zichzelf gaan monitoren, maar ook gaan uitpakken met hun persoonlij­ke besttijden. Dat soort alternatie­ve vormen van prestatieg­ericht zijn, leeft sterk. Tegelijk is het een vlucht en is het sociaal wenselijk gedrag.” “Het gevaar dat erin schuilt, is dat het tot overtraini­ng leidt”, zegt Scheerder. “Maar tegelijk vind ik het mooi en fascineren­d dat lopen zich altijd maar blijft heruitvind­en.”

 ?? ??
 ?? FOTO JHS ?? De marathon van Antwerpen krijgt een nieuw parcours, op vraag van de lopers.
FOTO JHS De marathon van Antwerpen krijgt een nieuw parcours, op vraag van de lopers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium