Het Belang van Limburg

Massaal Vlaams protest tegen windmolenp­ark in Bassenge

- Eddy Vandoren

GROENE ENERGIE

RIEMST/TONGEREN

Hoeveel bezwaarsch­riften er precies ingediend werden, is nog niet duidelijk omdat het openbaar onderzoek pas is afgelopen, klinkt het bij de gemeente Bassenge. Vast staat wel dat er vanuit de gemeentebe­sturen van Riemst en Tongeren een bezwaarsch­rift is ingediend en dat het actiecomit­é ‘De Bezorgde Burgers van Riemst, Tongeren en van ver daarbuiten’ meer dan 200 handtekeni­ngen verzamelde.

78 windmolens

“Alleen al uit de deelgemeen­ten Millen en Val-Meer, die grenzen aan Bassenge, hebben zich meer dan 200 inwoners uitgesprok­en tegen de vergunning­saanvraag van New Wind”, aldus Robert Jan Stok en Guido Durlet van de actiegroep. In het bezwaar wordt onder meer ingegaan op de Europese eis tot een globale milieubeoo­rdeling in plaats van een beoordelin­g per dossier van 3, 4, 5 of meer turbines, zoals hier gebeurd is. Ook de onlinegroe­p www.windmolenk­lachten.be deelt die mening: “Zonder een passende beoordelin­g van het totale plaatje van mogelijk 78 windmolens kan er geen vergunning worden verleend, ook niet volgens een recent arrest van de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. De Waalse wetgeving beperkt zich overigens tot een gedeelte van de impact op het milieu en op de volksgezon­dheid, maar dat is in strijd met de Europese regelgevin­g die veel strenger is”, aldus de actiegroep.

Het project van New Wind omvat vijf turbines met een hoogte van 160 meter, die een vermogen hebben tussen de 3,2 en 5 MW. Twee ervan worden ingeplant ten westen van de E313 boven Glons (Glaaien) niet zo ver van Elst (Millen), terwijl de overige drie gepland zijn ten oosten van de E313, boven Roclenge-sur-Geer op het plateau Sur les Coteaux, niet ver van Millen en Val-Meer. Na beoordelin­g van de bezwaren is het uiteindeli­jk de Waalse overheid die beslist of er al dan niet een omgevingsv­ergunning wordt afgeleverd aan New Wind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium