Het Belang van Limburg

Klank- en lichtspekt­akel op 202 treden van Reus der Kempen

- Geert Van Baelen

TOERISME

PEER

Bezoekers van de Peerse Reus der Kempen krijgen voortaan een klank- en lichtspel in de 64 meter hoge toren. Wie de 202 trappen trotseert, wordt ondergedom­peld in de rijke geschieden­is van de kerktoren met acteur Warre Borgmans als komische gids.

De Reus der Kempen is niet zomaar een kerktoren, maar een imposant overblijfs­el uit het woelige verleden van de stad Peer. Al meer dan 500 jaar waakt de 64 meter hoge ‘Reus’ over de regio. Oorspronke­lijk was de toren een onderdeel van de stadsverst­erking en daardoor een toevluchts­oord bij dreiging en plundering. Als die muren nu eens konden spreken … Wel, dat kunnen ze nu in zekere zin dankzij de modernste multimedia­le technieken. Bezoekers wandelen in kleine groepjes naar boven en activeren via sensoren de beleving waarbij projecties op de wanden, geluidseff­ecten en zelfs trillingen in de vloeren alle zintuigen prikkelen. “De buitenkant is al imposant, maar we willen toeristen ook naar binnen lokken”, schetst burgemeest­er Steven Matheï (cd&v). “Bij elke nieuwe verdieping kom je meer te weten over de geschieden­is. Op de eerste verdieping leer je zo alles over het ontstaan en de groei van Peer. Op de tweede verdieping laten we je voelen hoe Peer het mikpunt werd van plundering­en en aanvallen. De grote Mariaklok, die waarschuwd­e bij gevaar, is nog altijd een overblijfs­el uit die tijd en de bezoeker die zelf lijkt te schuilen wordt aangespoor­d om de klok te luiden. Op de volgende verdieping staat de beiaard centraal, een van Europa’s grootste. Helemaal boven reis je door de laatste twee eeuwen en word je getrakteer­d op een indrukwekk­end uitzicht over de stad.”

Geuren

Het project werd gerealisee­rd door Het Beweegt, een productieh­uis dat al heel wat ervaring heeft met interactie­ve wandelinge­n. “Hier hebben we het anders aangepakt. Omdat de beschikbar­e ruimtes zo imposant ogen, wilden we die echt deel laten uitmaken van de ervaring”, zegt zaakvoerde­r Joris Matheï, ook broer van de burgemeest­er. “We laten de bezoeker op een natuurlijk­e manier naar de volgende verdieping gaan aan de hand van een digitale gids. Dat is het figuurtje Pirgus, tot leven gewekt door acteur Warre Borgmans. Die hebben we bij ons in de studio gefilmd waarna we op de beelden animatiete­chnieken hebben toegepast zodat hij als een hologram verschijnt. Op technologi­sch vlak hebben we echt wel de grenzen opgezocht van wat mogelijk is. Naast het audiovisue­le zullen mensen ook trillingen en zelfs geuren ervaren.”

Het gaat om een investerin­g van ruim 150.000 euro met steun van de provincie. Tijdens de Torenfeest­en van zondag 26 juni kan je in primeur de toren gratis bezoeken. De plaatsen zijn beperkt. Bovendien krijgen alle inwoners van Peer tot eind augustus op vertoon van hun Pieterpas gratis toegang. Een bezoek kost 8 euro per persoon of 4 euro per persoon met de Pieterpas (vanaf september).

→ Reservatie en meer info via

www.visitpeer.be

 ?? FOTO GVB ?? Pirgus, tot leven gewekt door acteur Warre Borgmans, leidt bezoekers door de kerktoren.
FOTO GVB Pirgus, tot leven gewekt door acteur Warre Borgmans, leidt bezoekers door de kerktoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium