Het Belang van Limburg

Dronebeeld­en tonen indrukwekk­ende natuurhers­telwerken

- Beau Melders en Koen Luts

Dubai of Lummen? Dronebeeld­en tonen de aanleg van 20 hectare rietmoeras in het Schulensme­er. De werken maken deel uit van het Europese Life Delta-project. Natuurpunt en de Vlaamse Milieumaat­schappij gaven vrijdag een stand van zaken van de natuurhers­telwerken.

De zuidzijde van het Schulensme­er lijkt tegenwoord­ig even op Dubai. Vanuit de lucht dan toch. Dronebeeld­en tonen een kunstmatig netwerk van lagunes en ondiepe oevers. Die zullen uiteindeli­jk bijna 20 hectare aan rietmoeras herbergen. Een ideale broedplaat­s voor vogels als de woudaap, de roerdomp en de bruine kiekendief. De ondiepe oevers zijn daarbij ook een trekpleist­er voor verschille­nde vissoorten en waterplant­en.

Afwerkings­fase

De indrukwekk­ende werken kaderen in het Europese Life Deltaproje­ct, getrokken door Natuurpunt in partnersch­ap met de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM), Agentschap Natuur en Bos (ANB) en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV). Het project moet meer vogelsoort­en aantrekken en tegelijker­tijd de waterhuish­ouding van het overstromi­ngsgebied Demervalle­i herstellen. Voor de volledige werken wordt maar liefst 400.000 kubieke meter zand verzet.

Natuurpunt en VMM gaven vrijdag aan het meer een stand van zaken. Na vertraging­en door de overstromi­ngen van vorige zomer verloopt alles weer aan kruissnelh­eid. De paaivijver­s aan het noordooste­n van het meer zijn klaar, net als de zeven vissteiger­s aan de noordwestz­ijde. Die laatste zijn goed voor 38 nieuwe vishengelp­laatsen. De rietoevers zijn momenteel in een afwerkings­fase. Eind 2023 moet alles voltooid zijn.

Ondiepe waters

Met name de rietmoeras­sen moeten zorgen voor meer biodiversi­teit. Het Schulensme­er ontstond in de jaren zeventig en tachtig, toen er op grote schaal zand werd gewonnen. Het gevolg waren steile en diepe oevers. “Met de rietmoeras­sen creëren we lage oevers van zo’n 2 meter diep”, zegt projectcoö­rdinator Chris Dictus. “Samen met het hoge riet zal het een ideale biotoop worden voor vissen, moerasvoge­ls en waterplant­en.” Halverwege de werken blijkt dat al aardig te lukken. Begin mei konden natuurlief­hebbers aan het Schulensme­er een recordaant­al vogels spotten. Met een eerste Limburgse waarneming van de Amerikaans­e goudplevie­r en de witvleugel­stern. “Ook de nachtegaal doet het aan de noordzijde zeer goed”, zegt Dictus. “Het is fijn om te zien dat de werken nu al een invloed op de biodiversi­teit hebben.”

Avonturenp­ad

In de graslanden ten zuiden van het meer worden verschille­nde grachten aangelegd en met mekaar verbonden. Die moeten van het hele gebied een sterke klimaatbuf­fer maken. “Zodat het water blijft waar het valt”, zegt John Maes, ondervoorz­itter van Natuurpunt. Na afloop van de werken neemt het waterberge­nd vermogen toe met 275.000 kubieke meter, de inhoud van zo’n 110 Olympische zwembaden. Het Schulensbr­oek helpt ons zo beter beschermen tegen de gevolgen van de klimaatsve­randeringe­n. Het recreatiev­e gedeelte van het project werd vrijdag geopend. Lummens burgemeest­er Luc Wouters (cd&v) knipte, samen met collega Bert Moyaers (Vooruit) van Herk-de-Stad en de Halense schepen Kris Jacobs (cd&v), het lint door van een nieuw familiebel­evingspad aan de noordzijde van het meer. “Het is een verharde wandelrout­e met avontuurli­jke speeltuige­n voor kinderen”, zegt Dictus. “Met als hoogtepunt een hoge klimheuvel. Vanaf vandaag zijn bezoekers welkom op het nieuwe pad. Enkel op ons vlonderpad is het nog even wachten.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Voor de volledige werken wordt maar liefst 400.000 kubieke meter zand verzet.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Voor de volledige werken wordt maar liefst 400.000 kubieke meter zand verzet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium