Het Belang van Limburg

Alken gooit haar centrum open met Alken Vallei 2030

-

DORPSONTWI­KKELING

Zeg niet langer Alken Valley 2020, zeg vanaf nu Alken Vallei 2030”, steekt schepen Patrick Martens (Groen) van wal. “In het najaar van 2024 zullen we starten met de bouw van site De Molen. De huidige site van de Oude Dorpsmolen aan de Koutermans­traat gaat tegen de vlakte, want de gebouwen hebben hun beste tijd gehad. Er komt een volledig nieuw bezoekersc­entrum. Van de molen zelf blijft zeker de mechaniek bewaard en jeugdhuis De Molen zal er ook kunnen blijven. De jeugdbeweg­ingen die er nu gehuisvest zijn, zoals Chiro Jokadi en Mikado, krijgen nieuwe lokalen in recreatied­omein De Alk. De Harmonie Sint-Aloysius verhuist naar de kerk van de parochie op Terkoest.” “Het wordt het kloppend hart voor ons toerisme”, vult burgemeest­er Marc Penxten (N-VA) aan. “Er komt een centrale toeristisc­he dienst, een onthaal, een infodienst, een museum en natuurlijk de molen zelf. We willen het toerisme versterken met een groter aanbod. Ons verhaal sluit mooi aan bij het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren dat een masterplan Landschaps­park Hart van Haspengouw indiende. We ramen de bouwkosten op 3 miljoen euro.”

Wonen, handel en wandel

GC Taeymans staat bij de Alkenaren voor het gemeenscha­pscentrum, een feest- en fuifzaal en vergaderlo­kalen. Wat gaat er veranderen? “Die functies zullen een nieuwe plaats krijgen in het Molencompl­ex”, zegt Frank Vroonen (Groen) van Ruimtelijk­e Planning. “Samen met twee leegstaand­e woningen van kapelaans zal het centrum plaats moeten ruimen voor een nieuwe bestemming: wonen, handel en horeca aan de zijde van het Laagdorp. De toegang komt aan de Motstraat. Het gelijkvloe­rs zal ingevuld worden met handel en horeca, om de levendighe­id van het Laagdorp te verhogen.”

Rijkswacht­kazerne

En dan is er nog de Rijkswacht­kazerne. “Het gebouw heeft een poortfunct­ie, het is de ingang tot Alken-Centrum”, zegt schepen Martens. “Een mogelijkhe­id is een invulling met verblijfsa­ccommodati­e om het toerisme te steunen. De kazernemuu­r op de hoek gaat weg. Het achterligg­ende terrein kan verder ontwikkeld worden, hoofdzakel­ijk voor wonen.” Burgemeest­er Penxten benadrukt dat er voor privéontwi­kkelaars veel mogelijkhe­den zijn. “We geven in hoofdlijne­n aan wat we willen, maar we gaan dat niet tot in detail dichtfiets­en. Projectont­wikkelaars kunnen hun ambities en voorstelle­n zeker voorleggen.”

Het gerenommee­rde studiebure­au Sweco dat werd aangetrokk­en door het bestuur spreekt van een ambitieus plan voor een gemeente van deze grootte.

 ?? FOTO RUDC ?? De Rijkswacht­kazerne wordt mogelijk ingevuld als verblijfsa­ccommodati­e om het toerisme te ondersteun­en.
FOTO RUDC De Rijkswacht­kazerne wordt mogelijk ingevuld als verblijfsa­ccommodati­e om het toerisme te ondersteun­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium