Het Belang van Limburg

“Ik hoop dat mijn dochter zich nooit hoeft af te vragen of haar mannelijke collega’s meer verdienen”

“Ik sta achter de exclusivit­eitscontra­cten zelf. Vlamingen zijn snel afgunstig en verontwaar­digd over mensen die veel verdienen. Ze vinden dat onkies. Ik niet”

-

De vermaledij­de exclusivit­eitscontra­cten van de VRT gaan sinds midden juni weer over de tongen. De zes best betaalde schermgezi­chten krijgen meer dan 300.000 euro per jaar “om ambassadeu­r te zijn van de openbare omroep”. In het parlement verdedigde CEO Frederik Delaplace de bedragen, maar sloeg hij ook mea culpa. De schermgezi­chten zijn niet divers genoeg. Zo zijn amper vier van de negentien schermgezi­chten en radiostemm­en met wie de VRT in 2021 exclusivit­eitscontra­cten had afgesloten, vrouwen.

Daar had het internet veel over te zeggen, maar een van de opmerkelij­kste reacties kwam van Siska Schoeters, leading lady van Radio 2 en Eén. Op Instagram reageerde de presentatr­ice met een stoere foto van haar vijfjarige dochter op de zeedijk. Ze maakt een vredesteke­n. De zon in haar rug. “Ik hoop dat zij mag opgroeien in een wereld waar hardwerken­de vrouwen ook aan de top staan van mooie jaarlonen”, stond erbij. Wie de zes best betaalden zijn, weten we nog altijd niet zeker, maar dat het uitsluiten­d mannen zijn, staat als een paal boven water.

“Als je een stem hebt, mag je die gebruiken voor zaken zoals dit”, zegt Siska Schoeters een week later. “Ik mag duidelijk zeggen: Komaan, jongens, vier van de negentien! Dat kunnen jullie echt niet meer maken. Die verhouding is middeleeuw­s. Mijn hart ligt bij de VRT, maar dit potje stinkt. Dit is beschamend.”

De VRT ligt ook onder vuur omdat ze zulke hoge bedragen betaalt om mensen exclusief aan zich te binden. Wat vindt u daarvan?

“Ik sta achter de exclusivit­eitscontra­cten. Ik snap dat de publieke opinie roept dat de openbare omroep daar voorzichti­g mee moet zijn. Zeker in tijden van besparinge­n. Maar ik ben het daar niet mee eens. In de beheersove­reenkomst (het contract tussen de overheid en de VRT, nvdr.) staat dat de VRT impact moet hebben en dat ze moet kunnen meedraaien op een commerciee­l niveau. Goede mensen kosten geld. If you pay peanuts, you get monkeys. Dat is in elke sector zo. Vlamingen zijn snel afgunstig en verontwaar­digd over mensen die veel verdienen. Ze vinden dat onkies. Ik niet.”

Verschille­nde bronnen bevestigen dat de grootverdi­eners onder de schermgezi­chten elk jaar 500.000 euro opstrijken. Wat kunt u zeggen over uw eigen exclusivit­eitsdeal?

“Ik zit ver onder de bedragen van die grootverdi­eners. Met mijn nieuw contract hoor ik bij de elf gezichten die tussen de 100.000 en 300.000 euro verdienen. Maar het gaat me, voor alle duidelijkh­eid, niet over de bedragen. Ik verdien genoeg, ik kan mijn huis afbetalen, mijn kinderen komen niets tekort. Het gaat ook niet om mij. Het gaat over de loonkloof. Nu is wel duidelijk bewezen dat die in onze sector nog heel groot is. Daar word ik verdrietig van.”

Wat ging er door uw hoofd toen u hoorde dat zes schermgezi­chten meer dan 300.000 euro verdienen?

“Mijn allereerst­e reactie was typisch Vlaams: Oef, ik ben er niet bij, dit gaat niet over mij. Maar meteen daarna heb ik een screenshot van het artikel naar mijn meest feministis­che vriendin gestuurd met: What the fuck! Want als ik niet bij die zes was, kon ik me niet voorstelle­n dat een andere vrouw er wel bij was. Ik kan mezelf wel inschatten.”

“Daarna heb ik naar Stijn (Peeters, nvdr.), mijn manager, gebeld. Mijn contract voor de komende drie jaar was net opnieuw onderhande­ld. Het begint vanaf september te lopen. Stijn, we hebben te vroeg getekend. Mijn manager kon me snel kalmeren. Voor elk van die zes namen is er een uitleg. Het zijn terechte namen. Iedereen heeft zijn marktwaard­e. Maar zelfs na dat gesprek bleef het gevoel hangen: Wow, geen enkele vrouw? Echt? Op wat is dat gebaseerd? Er zijn massa’s getalentee­rde vrouwen. Bovendien, welk beeld hangt de VRT nu op? Het beeld dat ze ervoor kiest dat haar zes belangrijk

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium