Het Belang van Limburg

Gedupeerde­n van lekkende tank vinden weg naar het stookolief­onds nog niet

- Mark van Luyk

MAZOUTVERO­NTREINIGIN­G HASSELT

Na twintig jaar gebakkelei tussen de politiek en de brandstoff­ensector werd dit jaar het stookolief­onds opgericht. Mensen die geconfront­eerd worden met een lekkende mazouttank of -leiding moesten zelf opdraaien voor de saneringsk­osten van de verontrein­igde bodem. Een lekkende stookoliet­ank is meestal niet of slechts beperkt verzekerd in de woningpoli­s. Een bodemsaner­ing kan oplopen tot in de tienduizen­den euro’s. Wie te maken kreeg met een bodemveron­treiniging door een mazoutlek heeft nu 3 jaar de tijd om een aanvraag in te dienen bij Promaz, het fonds van de sector. Gedupeerde­n kunnen tot 200.000 euro steun krijgen. “Maar er dienden nog maar weinig burgers een aanvraag in”, zegt Vlaams parlements­lid Johan Danen (Groen). “Voor de start van het fonds op 1 april waren er 1.227 vrijwillig­e aanmelding­en. Sinds de start werden er slechts 381 officiële aanvragen ingediend. In 81 procent van de gevallen gaat het om een aanvraag voor een woning. Het aantal gedupeerde­n wordt geschat op 10.000. Dat betekent dat er nog heel wat geen aanvraag hebben ingediend. Dat kan nog tot 28 februari 2025.”

In Wallonië worden er 750.000 huizen verwarmd met stookolie, in Vlaanderen 414.000. Omdat er eerst sprake was van een heffing op de aankoop van mazout vreesden sommige partijen voor een transfer van Vlaams geld naar Wallonië. Maar het fonds wordt nu gespijsd met 110 miljoen euro van BOFAS, een gelijkaard­ig fonds voor de verontrein­iging door tankstatio­ns. “Uit de voorlopige cijfers blijkt nu dat de meeste aanvragen niet uit Wallonië komen. Ongeveer 66 procent van de aanvragen komt uit Vlaanderen, 26 procent uit Wallonië en 8 procent uit Brussel.”

“Het is goed dat er nu een oplossing is. Heel wat mensen werden radeloos van hun stookoliep­robleem”, besluit Danen. “Nu moeten we die mensen ook op de hoogte brengen. We roepen de minister op om een brede campagne te organisere­n zodat gedupeerde­n krijgen waar ze recht op hebben. Aangezien niemand zelf kiest voor een mazoutlek, is welwillend­heid vanuit het fonds ook op zijn plaats. Niet iedereen bewaart jarenlang verslagen. Het zou goed zijn dat de lokale milieudien­st gedupeerde­n helpt om het aanvraagfo­rmulier op de juiste manier in te vullen.” Volgens minister Zuhal Demir (N-VA) loopt er een communicat­iecampagne op radio en tv. Binnenkort volgt nog een grote aanplakkin­g op billboards van het openbaar vervoer.

Waardeloos huis

Harry Hendrikx (63) uit Pelt heeft zijn aanvraag voor het stookolief­onds verstuurd. “Ik vond het ingewikkel­d, want je moest een keuze maken uit vier verschille­nde formules en ik was niet helemaal zeker wat nu de beste keuze was. Ik heb Promaz nu om raad gevraagd.”

De stookolie-ellende van Hendrikx duurt al 15 jaar. “Mijn gloednieuw­e stookoliet­ank bleek een tikkende tijdbom. Er was maar liefst 3.600 liter mazout gelekt. De fabrikant was ondertusse­n failliet gegaan. De verontrein­iging had zich verspreid naar de buren en die hebben mij meermaals voor de rechter gedaagd omdat de sanering zolang duurde. Een bodemdesku­ndige heeft planten en wilgen gezet om de bodem te zuiveren, maar ondertusse­n is ook hij failliet gegaan. Op dit moment heb ik dus nog altijd geen attest van bodemsaner­ing. Mijn huis is nul euro waard. Dat mazoutlek heeft mijn leven overhoop

Harry Hendrikx

Gedupeerde gezet. Al vijftien jaar lang word ik er elke dag mee geconfront­eerd, hoewel ik er zelf geen schuld aan heb. Ik heb er mijn buik van vol en heb nu dus besloten om de sanering volledig aan Promaz over te laten. Als ik zelf een saneerder kies, moet ik alles zelf voorschiet­en. De hele zaak heeft me al 64.000 euro gekost. Voor mijn part graven ze de hele tuin af, maar ik hoop echt dat er nu een oplossing komt.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Harry Hendrikx is al vijftien jaar bezig met de sanering van zijn mazoutlek.
FOTO DICK DEMEY Harry Hendrikx is al vijftien jaar bezig met de sanering van zijn mazoutlek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium