Het Belang van Limburg

De politiek heeft er een scherpe partijvoor­zitter bij

- Yves Lambrix

Ja, hij was de enige kandidaat, maar met een Stalinisti­sche score van 96,86 procent werd Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (33) zaterdag als nieuwe leider op het cd&v-schild gehesen. Nog meer dan voorganger Joachim Coens snel te doen vergeten (die stapte vervroegd op na een desastreuz­e peiling waarin cd&v begin mei op 8,7 procent afklokte, nvdr.), wacht hem de aartsmoeil­ijke taak om zijn palliatiev­e partij weer alive and kicking te maken. Op de cd&v-familiedag, zaterdag in Plopsaland, zorgde de zoon van een Irakese vader en Belgische moeder meteen voor een stijlbreuk. Vaagheid en grijsheid maakten plaats voor assertieve duidelijkh­eid, enerzijds-anderzijds voor onverbloem­de sneren naar andere bestuurspa­rtijen. Een bloemlezin­g, waar hij niet altijd man en paard noemde, maar er geen twijfel over liet bestaan over wie hij het had:

Over liberalen: “Wij geloven niet in de wereld waar liberalen voor staan: een wereld van individual­isme, egoïsme, waar iedereen zijn eigen plan moet trekken.”

Over groenen: “Cd&v is de oudste groene partij. En wij zijn de enige verstandig­e groene partij.”

Over socialiste­n: “Ik stel vast dat er partijen zijn die denken dat ze jeugdveren­igingen en jongeren moeten betuttelen op het moment dat ze op kamp zijn en daar al dan niet een pintje zouden drinken”, sneerde hij naar de PS. “En er zijn partijen die denken dat ze ouders moeten betuttelen die na zes maanden ouderschap­sverlof nog zelf voor hun kindje willen zorgen in plaats van het af te geven aan de overheid”, viseerde Mahdi Vooruit-voorzitter Conner Rousseau die kinderen al na zes maanden in de crèche wil.

Over N-VA: “Wij geloven als partij in verantwoor­delijkheid: ook voor de leerkracht­en die zich elke dag inspannen en met meer verantwoor­delijkheid en vrijheid kunnen zorgen voor meer kwaliteit”, verwees hij indirect naar Onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) en het debat over de vernietigd­e eindtermen van het middelbaar onderwijs.

De sneren mogen dan atypisch cd&v zijn, de aanwezige militanten en mandataris­sen konden de nieuwe, scherpe communicat­ie zaterdag duidelijk smaken.

Gemeenscha­pspartij

Mahdi zette ook het verschil met zijn eigen cd&v in de verf. “We zijn een gemeenscha­pspartij die vindt dat mensen verantwoor­delijk zijn voor elkaar. Dat is waar we in één zin voor staan”, zei de jonge partijvoor­zitter. “We moeten onze voet durven zetten waar hij moet staan. Een rode lijn trekken waar we niet overgaan.” Vervolgens haalde hij twee actuele voorbeelde­n aan om dat te staven: onder zijn leiding zal niet aan de automatisc­he loonindexe­ring worden geraakt, en voor de zomer zal minister van Financiën Vincent Van Peteghem de fiscale hervorming op de regeringst­afel leggen om zo de lasten op arbeid te verlagen. Voorts beloofde hij iets te doen aan de stijgende energiekos­ten.

Nu al is duidelijk dat Mahdi de zaken op scherp zal stellen en de ideologisc­he verschille­n met andere partijen duidelijk in de verf zal zetten. “Je moet natuurlijk compromiss­en sluiten. Maar de cd&v moet stoppen alleen water te schenken. Al is het niet de bedoeling in de regering kamikazepi­loot te spelen of regeringsl­eden te schofferen”, alludeerde hij op MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

Naast Bouchez en Rousseau krijgen de veelgeplaa­gde federale en Vlaamse regering er dus een schoonvade­r met scherpe tong bij. Het is voorlopig afwachten welk effect dit zal hebben op zijn eigen partij en op de cohesie binnen die twee regeringen. Wat er van zij, de Vivaldi-regering krijgt er een nieuwe excellenti­e bij. Maandagavo­nd beslist de cd&v-partijraad wie Sammy Mahdi als nieuwe Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie opvolgt. Als topfavorie­t Nathalie Muylle van die promotie blijft afzien, lijken haar collega’s-Kamerleden Els Vanhoof, Leen Dierck en Nahima Lanjri de grootste kanshebber­s. Tenzij de nieuwe voorzitter wil verrassen door Kamerlid en boezemvrie­ndin Nawal Farih uit Genk alsnog naar voren te schuiven.

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Nog meer dan voorganger Joachim Coens snel te doen vergeten wacht kersvers voorzitter Sammy Mahdi de aartsmoeil­ijke taak om cd&v weer alive and kicking te maken.
FOTO JIMMY KETS Nog meer dan voorganger Joachim Coens snel te doen vergeten wacht kersvers voorzitter Sammy Mahdi de aartsmoeil­ijke taak om cd&v weer alive and kicking te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium