Het Belang van Limburg

Tuinmeubel­en pakt u best uit in de winkel

- Gunter Willekens

LOMMEL/OUDSBERGEN/HASSELT

Herman en Erik kochten allebei tuinstoele­n bij Vijver- en Tuincentru­m Pelckmans. Toen ze de stoelen thuis uitpakten, bleken die beschadigd. “Maar meegenomen is meegenomen”, luidt het bij Pelckmans.

In enkele dagen tijd kwamen twee quasi identieke klachten binnen op onze redactie over stoelen van Pelckmans, het bekende tuincentru­m in Lommel. De eerste klacht kwam van Herman Keunen uit Oudsbergen. “In februari kocht ik een tuintafel met stoelen”, begint Herman. “Voor de tuintafel was er een wachttijd van 2 tot 5 weken. Die werd in maart wegens stockbreuk verlengd tot eind april. Begin mei werd dat einde mei. Op 14 mei kregen we een mail dat de levering was verschoven naar eind juni. Daarop heb ik gevraagd de bestelling van de tafel te annuleren. Dat kon, zonder problemen. Mooi.”

“De stoelen haalde ik op 18 mei af. Die zaten in een doos, op twee stoelen na die los werden meegegeven. Ik stelde daar geen vragen bij. De losse stoelen zaten wel onder het stof maar na bijna 3 maanden was dat niet onlogisch. Ik heb ze niet op mijn aanhangwag­en gelegd maar in mijn wagen, met karton ertussen om beschadigi­ng te voorkomen.” “Thuisgekom­en hebben we de stoelen schoongema­akt. Daar bleek dat er gebruikssp­oren waren op de armleuning­en. Gezien de prijs van 245 euro per stuk mag men toch wel verwachten dat er nieuwe stoelen geleverd worden, niet? Daarop heb ik foto’s gemaakt en het probleem gemeld. Dat was nog geen twee uur nadat we de stoelen hadden afgehaald. Maar Pelckmans wees alle verantwoor­delijkheid af. Denken ze daar nu echt dat ik nieuwe stoelen ga afhalen en die dan thuis ga beschadige­n om andere te krijgen? ” En toen kwam de tweede klacht binnen. “Wij hebben tuinstoele­n gekocht tegen 165 euro per stuk”, zegt Erik Peyls uit Hasselt. “Bij de ophaling waren die stoelen goed ingepakt. Er leek niets mis mee. Maar bij het uitpakken bleek van twee stoelen de leuning kapot.” “We hebben meteen foto’s van de barsten in de leuning genomen en gemaild naar Pelckmans. Een week later kwam er antwoord: In de winkel wordt duidelijk gemeld dat er geen ruil mogelijk is van zaken die afgehaald zijn in de winkel en thuis beschadigd blijken.”

Wanneer u vaststelt dat uw aankoop een gebrek vertoont, dan moet u de verkoper daar zo spoedig mogelijk over informeren. Als het gebrek aanwezig was bij de aankoop, dan heeft u recht op garantie. Als een herstellin­g binnen een redelijke termijn niet kan, dan kunt u een terugbetal­ing of omruiling vragen.

Is het gebrek ontstaan door het gebruik (of het transport vanuit de winkel), dan heeft u geen recht op garantie. Wanneer u een winkel verlaat met een product, dan verklaart u zich akkoord met de staat waarin het zich bevindt. Herman en Erik hebben dus in principe geen recht op nieuwe stoelen of een compensati­e. Ze hadden in de winkel moeten nakijken of de stoelen hun prijs waard waren. Hoewel de verkoper dus geen fout heeft gemaakt, kan men zich toch wel vragen stellen bij de manier waarop de klachten van Herman en Erik worden weggewuifd. Dus stellen we die vragen aan Pelckmans. Geen enkele mail wordt evenwel beantwoord. Een telefoonnu­mmer is er niet. En wanneer we dat telefoonnu­mmer toch vinden en Pelckmans aan de lijn krijgen, kunnen we nog net onze naam noemen alvorens we horen: “Ik ga inhaken.” Waarom? “Ik heb hierover niets te zeggen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Erik en Martine met hun ‘nagelnieuw­e’ stoel met barsten. Meegenomen is meegenomen, aldus Pelckmans.
FOTO SERGE MINTEN Erik en Martine met hun ‘nagelnieuw­e’ stoel met barsten. Meegenomen is meegenomen, aldus Pelckmans.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Herman Keunen kocht stoelen van 245 euro per stuk. Toen hij thuiskwam, trof hij gebruikssp­oren aan op de armleuning­en.
FOTO RAYMOND LEMMENS Herman Keunen kocht stoelen van 245 euro per stuk. Toen hij thuiskwam, trof hij gebruikssp­oren aan op de armleuning­en.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium