Het Belang van Limburg

IPhones, cashbacks en verzekerin­gen van Switch blijven problemen opleveren

- Gunter Willekens

SMARTPHONE HASSELT Er komt geen einde aan de klachten over Switch. Ook de voorbije week klaagden lezers de verkooptru­cs van de vroegere Apple-winkel aan. In plaats van een beloofde cashback zijn ze cash kwijt.

Telkens weer gaat het om klanten die eind vorig jaar een iPho- ne13 aankochten. “Omdat we volgens de Switch-verkoper via Cyrana 250 euro cashback konden krijgen, hebben we ons laten overhalen om twee toestellen te kopen. We moesten dan wel een contract onderteken­en, maar als we dat binnen 30 dagen opzegden, dan zou het niets kosten”, vertelt Sabine Nelis uit Oudsbergen. Er ging meteen twee keer 19,99 euro van haar rekening. Sabine zegde het contract op. De cashback is nooit uitbetaald. Het kan nog erger. “De avond nadat ik dat contract onder lichte dwang had getekend, heb ik het telefonisc­h opgezegd”, stelt de Hasseltse Sofie Kusters. “Maar in mei zag ik dat mijn bank toch nog 69,98 gereservee­rd had voor een betaling aan Cyrana. Bleek dat ook in de weken ervoor verschille­nde bedragen waren overgeschr­even: 34,98 euro op 10 maart, 34,98 op 30 maart, 24,99 op 6 april, 49,99 op 28 april, en 69,98 op 2 mei.”

“Via mijn bank kon ik dat geld gedeelteli­jk recuperere­n. Bij Cyrana klonk het dat ik mijn contract niet had stopgezet, maar een upgrade had gevraagd. Ik wist niet wat ik hoorde. Ik heb op Trustpilot een recensie geschreven over deze oplichting. Daarop kwam het standaarda­ntwoord dat Cyrana mijn case wilde onderzoeke­n. Maar er gebeurde niets meer. Hoe kan dat nog in deze tijd?”

Cyrana geeft geen uitleg. En Switch is een kluwen. Waar Cyrana instaat voor de cashback, is het bedrijf in handen van de Franse verzekeraa­r SFAM, dat van de financiële regulator FSMA niet langer verzekerin­gen mag verkopen. Het verkoopt nu verzekerin­gsproducte­n onder de naam Celside. Een gedeelte van de winkels werd dan weer omgedoopt tot Hubside waar opgefriste tweedehand­stoestelle­n worden verkocht. Hoe dat nog kan? “Dit is een buitenland­se verzekeraa­r, niet bij ons aangeslote­n”, klinkt het bij Assuralia, de Belgische beroepsver­eniging van verzekerin­gsondernem­ingen. “De firma is buiten ons bereik. Dat is heel jammer want het heeft een negatieve impact op de gehele sector.” Voor de volledighe­id: vijftien vroegere Switch-winkels zijn intussen overgenome­n door Lab9, dat in tegenstell­ing tot Switch wél nog premium reseller is voor Apple.

 ?? FOTO SD ?? Sofie Kusters, een van de vele slachtoffe­rs van Switch.
FOTO SD Sofie Kusters, een van de vele slachtoffe­rs van Switch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium