Het Belang van Limburg

Genkse uitvinding maakt elektrisch verwarmen tot 350 euro goedkoper

- Gunter Willekens

ENERGIE HASSELT De Vlaamse regering laat de elektrisch­e boilers van 1.700 sociale woningen uitrusten met een apparaatje dat een jaarlijkse energiebes­paring van 350 euro kan opleveren. Het gaat om een Genkse uitvinding die wel eens de wereld zou kunnen veroveren.

De energiepri­jzen nemen zo’n hoge vlucht dat verwarmen voor velen een onbetaalba­re zaak wordt. Daarom breidt de Vlaamse regering een proefproje­ct uit, dat in 2019 werd gelanceerd om het elektricit­eitsverbru­ik in 200 sociale woningen te vermindere­n. Het project heeft zijn deugdelijk­heid bewezen. Dankzij de installati­e van een piepklein plastic apparaat kunnen huishouden­s jaarlijks tot 25 procent minder verbruiken. Voor een gemiddelde sociale woning levert het toestel een besparing van 350 euro per jaar op. “En of ik blij ben dat het bakske hier wordt geïnstalle­erd”, lacht Annick Byvoet uit Sint-Lambrechts­maand

Herk. Annick huist in een van de 64 Hasseltse sociale woningen die deze week door de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Cordium van het kleinood worden voorzien. Ze woont er sinds 2017. “Ik was altijd boos omdat mijn verwarming op elektricit­eit werkt en niet op gas. Tot dit jaar. Nu is de situatie helemaal veranderd. Ik betaal iets meer dan honderd euro per

voor mijn verwarming. Tegen de huidige prijzen bespaar ik dankzij dat bakske nog eens een paar tientallen euro’s per maand. En je ziet het niet eens hangen, zo klein is het.”

Dagelijkse gewoonten

Het apparaatje is een uitvinding van Limburger Sandro Iacovella en wordt op de markt gebracht door Thermovaul­t. Iacovella, ingenieur van opleiding, schreef een algoritme dat het toestel in staat stelt om bij het verwarmen rekening te houden met de dagelijkse gewoonten van de gebruiker. “Als gebruiker moet je niets doen. Het toestel zorgt er op eigen houtje voor dat er niet meer wordt verwarmd dan nodig. Het registreer­t elk kwartier de temperatuu­r en de beschikbar­e energie. Zo laat het de boiler laden op een ogenblik dat er een overschot aan energie is op het net, bijvoorbee­ld bij veel wind of zon.”

Opslag

Daar houdt het niet mee op. “Er zijn nu al honderddui­zend toestellen in gebruik. Maar we mikken op een verveelvou­diging. Door verwarming­sapparaten als opslagbatt­erij te gebruiken en aan elkaar te linken, creëren we in feite een gigantisch­e centrale. Met een slimme aansturing kan die bijdragen aan de energietra­nsitie die we moeten maken.” Vlaanderen laat nu 1.700 extra sociale woningen van het toestel voorzien. Maar ook particulie­ren die hun woning met elektricit­eit verwarmen, zijn gebaat bij het toestel. “Het kost 200 euro, waarvan de helft nog eens wordt terugbetaa­ld door de Vlaamse overheid”, zegt de Genkse bedenker. “In een jaar heeft het zichzelf dus terugbetaa­ld.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Het kleine toestel van Sandro Iacovella levert een energiebes­paring op van enkele honderden euro per jaar. Het wordt in 1.700 sociale woningen geplaatst.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Het kleine toestel van Sandro Iacovella levert een energiebes­paring op van enkele honderden euro per jaar. Het wordt in 1.700 sociale woningen geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium