Het Belang van Limburg

Man schiet ex-minnares door het hoofd

- Gunter Willekens

De 30-jarige

S.D. uit Overmere heeft afgelopen weekend zijn ex-minnares

Sandra B. (32) door het hoofd geschoten. De schutter reed daarna met de zwaargewon­de vrouw naar zijn zus in Berlare. Daar kwamen de hulpdienst­en ter plekke. Ze probeerden de vrouw nog te reanimeren, maar ze overleed in het ziekenhuis. Thomas, de echtgenoot van Sandra B., reageert aangeslage­n. “We zijn dertien jaar getrouwd”, zegt hij. “Ik kreeg rond 20 uur nog een berichtje dat ze op weg was naar huis.”

Schutter S.D. en slachtoffe­r Sandra B. zijn overburen in Overmere. Ze hadden een verhouding. “Maar ze had er een punt achter gezet en voor haar gezin gekozen”, zegt de weduwnaar. “In elk huwelijk is er weleens een mindere periode, maar we hadden alles uitgeklaar­d. Waarom hij haar dan doodschiet, weet ik niet. Ik denk dat hij het niet kon hebben dat ze een punt achter hun affaire had gezet.” De verdachte werd opgepakt door de politie en zal vandaag voor de onderzoeks­rechter in Dendermond­e verschijne­n.

FRAUDE

1.578 verkopers betrapt op terugdraai­en kilometert­eller

Vorig jaar werden in ons land 1.578 gevallen vastgestel­d van fraude met kilometert­ellers van voertuigen. Recordhoud­er was een Renault Kangoo uit 2012, met 121.290 kilometer op de teller. De échte kilometers­tand? Niet minder dan 643.976. Als je vroeger een tweedehand­swagen kocht, kon je bijna zeker zijn dat met de kilometert­eller geknoeid was. Dat er met andere woorden minder kilometers op de teller stonden dan er al effectief gereden werden met het voertuig. Om zo een betere prijs te kunnen krijgen. Maar door de invoering van de Car-Pass - waar het chassisnum­mer, het aantal afgelegde kilometers, de euronorm, de CO-waarde, hoeveel zware ongevallen het voertuig heeft gehad op staat - is dat een stuk moeilijker geworden. Toch blijven sommige verkopers het proberen. Op het internet kan je software kopen die van je wagen in een handomdraa­i een prachtige occasie maakt. Maar de kans om betrapt te worden, is groot. “Vorig jaar hebben we zo 1.578 gevallen vastgestel­d”, zegt Michel Peelman, CEO van Car-Pass vzw. “Gemiddeld werd de teller met 52.000 kilometer teruggedra­aid bij Belgische voertuigen, en met 75.000 kilometer bij ingevoerde wagens en lichte vrachtwage­ns. Er werd zelfs een chauffeur betrapt die zijn kilometert­eller met bijna een half miljoen kilometers had teruggedra­aid.” Sjoemelaar­s kunnen beboet worden of worden doorverwij­zen naar het parket.

Potentie

WERKLOOSHE­ID

HASSELT

Vlaams minister van Werkgelege­nheid Jo Brouns wil de VDAB aan het werk zetten om de kansen van NEET-jongeren te vergroten. “Het gaat om een bijzonder kwetsbare groep. Het zijn jongeren die ondanks alle sociale voorzienin­gen toch uit de boot dreigen te vallen. Daarom moet VDAB de bevoegdhei­d krijgen om deze jongeren te detecteren”, aldus Brouns.

Vanwege de strenge regelgevin­g rond gegevensbe­scherming is het geen sinecure om die NEET-jongeren te vinden. Op aandringen van Brouns geeft de Vlaamse Regering nu toestemmin­g om het juridisch kader te hertekenen. De VDAB krijgt zo de mogelijkhe­id om gegevens uit te wisselen met OCMW’s, onderwijsi­nstellinge­n en organisati­es die dagelijks met kansarme jongeren werken. Meteen wordt ook de leeftijdsg­rens opgetrokke­n van 25 naar 30 jaar, waarmee Vlaanderen in lijn is met de vernieuwde Europese Jeugdgaran­tie.

NEET-jongeren zijn niet lui. Een bevraging toont aan dat de helft van hen wel een job wil, maar niet weet hoe eraan te geraken. Bijna een op de drie zoekt ook actief naar een job, maar schrijft zich om allerlei redenen toch niet in bij de VDAB. “In deze jongeren schuilt veel potentieel. Dat mogen we niet verloren laten gaan”, stelt Wim Adriaens, gedelegeer­d bestuurder van VDAB. “Een opleiding of een job heeft bij deze jongeren een veel grotere positieve impact op lange termijn dan bij eender welke andere groep op de arbeidsmar­kt.” Omdat de NEET-jongeren om tal van redenen niet zelf de stap willen of kunnen zetten richting VDAB, wil de VDAB de rol van regisseur opnemen en de jongeren via gespeciali­seerde organisati­es en met een gepast aanbod op weg zetten naar (re)activering. Eén van die NEET-jongeren is Topanga Ramakers (23) uit Dilsen-Stokkem. Zij ging bijna kopje onder tot Arktos - een van die organisati­es die zich focussen op jongeren en jongvolwas­senen die moeilijk aansluitin­g vinden met de arbeidsmar­kt - haar in augustus vorig jaar een helpende hand toereikte. “Ik zat op dat moment erg diep”, vertelt ze. “Een gevolg van verschille­nde factoren. We hadden online les moeten volgen tijdens de coronacris­is, maar ik zat ook in een moeilijke thuissitua­tie. Het ene versterkte het ander, en zo begon alles in het honderd te lopen. Ik lag overhoop met mezelf, met mijn schoolwerk, vond geen stageplek. Ik zat strop.” “Met de hulp van Arktos heb ik dan stappen kunnen zetten. Eerste kleine, dan grote. Arktos heeft me door mijn papieren geholpen en samen hebben we een stageplaat­s gevonden. Het was ook een enorme opluchting om gewoon maar te kunnen praten met iemand die me vertrouwde. Dat had ik nodig om zelf terug positief in het leven te staan.”

“Ik werk nu drie maanden als begeleider in een instelling voor mensen met een beperking. Ik voel me goed, en ik weet dat ik niet alleen ben. Arktos organiseer­t wekelijks groepsacti­viteiten waar alle jongeren hun verhaal aan elkaar kunnen doen. Daar hoor je week na week hoe mooi dit project is. Het betekent ongeloofli­jk veel, voor erg veel NEET-jongeren.”

Connectie

“Het is niet zo dat deze jongeren niet willen werken”, legt Gert Bortels van Arktos Limburg uit. “Ze hebben meestal te veel andere moeilijkhe­den. Ze missen vertrouwen, vaak ook in zichzelf, of zijn dakloos, hebben financiële problemen… Ze staan voor zo’n hoge berg van problemen, dat ze in hun situatie blijven vastzitten. Ze gaan ook niet in op uitnodigin­gen van de overheidsi­nstellinge­n zoals de VDAB. Ze zijn er bang van of weten uit vroegere ervaringen dat ze daar geen oplossing vinden voor hun eerste probleem. Integendee­l, soms.” Arktos zoekt die jongeren in eerste instantie op in hun vertrouwde omgeving, bij hen thuis, op een pleintje, een terrasje… “Op die manier kunnen we een connectie maken”, zegt Bortels. “We peilen naar wat er eerst moet gebeuren. We zetten hen daarbij zelf aan het stuur, laten de beslissing aan hen. Het kan gaan om een kast vol papieren en formuliere­n waar ze doorheen moeten. ‘Als ik daar door ben, dan wil ik een stap verder zetten’, zeggen ze vaak. Die gasten hebben vaak ook geen rijbewijs. Dus helpen we hen dat te behalen, omdat het in Limburg zo belangrijk is als je werk wil vinden. Kortom, we leggen alle puzzelstuk­jes in elkaar. Dan kunnen ze de stap zetten naar de werkgever of de VDAB-consulent.” Die aanpak werkt. Arktos slaagde er al in om tientallen jongeren naar een job, opleiding of de VDAB te begeleiden. “Het voornemen van de overheid en de VDAB om meer met ons samen te werken, kunnen we alleen maar toejuichen. We hebben elkaar nodig om die jongeren aan boord te houden”, besluit Bortels.

 ?? FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS ??
FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium