Het Belang van Limburg

Alle ogen gericht op cd&v: krijgt België versoepeli­ngen in abortuswet?

-

“Is er ooit een beter moment om de wereld te laten zien dat wij vrouwenrec­hten au sérieux nemen? Dat vrouwen in ons land baas zijn over eigen buik?”. Gewezen Open Vld-voorzitste­r Gwendolyn Rutten is er niet gerust op. Niet alleen de situatie in de VS baart haar zorgen. Er zijn ook de Poolse pogingen om abortus terug te draaien, het feit dat het in Malta nog altijd verboden is en de oproep van het Vaticaan aan alle landen om na de beslissing van het Amerikaans­e Hooggerech­tshof na te denken over de kwestie. “Het gaat achteruit in plaats van vooruit met de individuel­e rechten en vrijheden van vrouwen. Laten we dit momentum daarom gebruiken en het belang van die rechten niet enkel in woorden belijden”. De Vlaamse liberalen willen niet alleen de Belgische abortuswet moderniser­en, maar het recht op abortus ook Europees verankeren of in de Belgische grondwet inschrijve­n, zodat het veel moeilijker wordt om er ooit nog op terug te komen en het voor vrouwen een individuee­l recht wordt. De PS heeft daar ook al een voorstel voor ingediend en wil het volgende week in de commissie Grondwet al aankaarten. Ook Groen/ Ecolo en de Vlaamse socialiste­n steunen het voorstel.

Gevoelig bij Joachim Coens

Voor de versoepeli­ng van de abortuswet kijken zo goed als alle partijen - enkel Vlaams Belang en N-VA zijn niet voor - naar cd&v. Er is eigenlijk een meerderhei­d om de wet te wijzigen, maar om de christen-democraten te overtuigen om in Vivaldi te stappen, beloofden de andere regeringsp­artijen in 2020 om hun voorstel in de Kamer niet buiten de wil van cd&v om door te drukken. Dat de uitbreidin­g van abortus vooral bij Joachim Coens bijzonder gevoelig lag, zorgde een hele tijd voor een status quo. Nu Sammy Mahdi in de Wetstraat 89 de fakkel heeft overgenome­n, laait de hoop bij de voorstande­rs op dat er toch nog iets kan bewegen.

Momenteel kan abortus tot 12 weken na de conceptie, maar die termijn zou volgens sommigen te kort zijn. Het zorgt er in elk geval voor dat er elk jaar nog altijd zo’n 500 vrouwen de grens over trekken, naar Nederland of GrootBritt­annië, om daar een abortus te laten uitvoeren. Ook aan de bedenktijd van 6 dagen zou worden gesleuteld. En sommige partijen vragen zich af of vrouwen en artsen nog strafbaar moeten worden gesteld.

Ondertusse­n buigt een commissie met experten van de 7 Belgische universite­iten zich over het dossier. Onder leiding van de UGent en de ULB komt die commissie eind dit jaar met een rapport op de proppen. Sammy Mahdi wil het werk van de experten afwachten vooraleer er uitspraken over te doen.

Volgens de cd&v-experte inzake ethische dossiers en Kamerlid Els Van Hoof staat de partij wel open om te praten over een aanpassing van de wet. Indien de experten voorstelle­n om de termijn te verlengen, wil cd&v dat bekijken, klinkt het. “Het is absoluut niet de bedoeling om abortus terug te draaien, maar laten we dit wetenschap­pelijk bekijken en niet ideologisc­h. Dat zou zo voor alle ethische dossiers het geval moeten zijn. Sommigen zijn voor 14 weken, anderen zelfs voor 20 weken. Laten we bekijken wat we juridisch en wetenschap­pelijk kunnen verbeteren voor zowel vrouw als arts”, zegt Van Hoof. De cd&v’ster vindt overigens ook dat Europa elke lidstaat zou moeten opleggen een abortuswet te hebben. Het recht op toegang tot veilige en legale abortus zou volgens Van Hoof in het Europees Handvest van de grondrecht­en moeten komen. “Maar misschien is het nog beter om het over het recht op seksuele en reproducti­eve rechten te hebben. Op die manier zitten ook het recht op contracept­ie en het recht op pre- en postnatale zorg erbij”.

Rapport op komst

 ?? FOTO AFP ?? In verschille­nde staten in de VS komen mensen dit weekend op straat om te protestere­n tegen de afschaffin­g van Roe vs. Wade.
FOTO AFP In verschille­nde staten in de VS komen mensen dit weekend op straat om te protestere­n tegen de afschaffin­g van Roe vs. Wade.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium