Het Belang van Limburg

Hasseltse fotograaf maakt foto’s bij beeldloze artikels uit onze krant

Regent het? In FoMu loopt tot eind augustus een tentoonste­lling van tien beloftevol­le fotografen. Onder hen Lars Duchateau (24, Hasselt), met beelden bij artikels die ‘fotoloos’ in HBvL verschenen.

- Gunter Willekens

TALENT

HASSELT

Elk jaar selecteert het Antwerpse fotomuseum FoMu tien talentrijk­e fotografen die in België werken. Nadat de fotografen een jaar lang begeleid zijn, wordt hun werk gepublicee­rd in ‘.tiff’, een magazine van FoMu, en uitgestald tijdens een groepstent­oonstellin­g. Bedoeling: opkomend talent een platform bieden om een breder publiek en netwerk te bereiken. Een en ander resulteert ook in een tentoonste­lling met uitzonderl­ijk knappe beelden, die samen een staalkaart vormen van het fotografis­ch landschap in ons land. Onder de uitverkore­nen ook één Limburgse fotograaf: Lars Duchateau. De jonge Hasselaar stelt de beelden tentoon die hij maakte bij nieuwsberi­chten uit Het Belang van Limburg. De artikels verschenen tussen 2019 en 2022, zonder foto. Lars maakte er achteraf het accuraatst mogelijke beeld bij om het stuk te vergezelle­n.

Gat in de haag

Een van de opmerkelij­ke foto’s die Lars maakte bij een artikel zonder afbeelding: een rechtbankv­erslag

Dat dit me een jaar nadat ik afstudeerd­e al een plek zou opleveren in het museum, vind ik surrealist­isch

Lars Duchateau

Fotograaf

waar een man zich moest verantwoor­den voor het begluren van zijn buurvrouw. Opmerkelij­k aan het verhaal was dat de man zelfs een gat in zijn haag maakte om alles beter te kunnen zien. Dat leverde deze foto van Lars op: zijn creatieve interpreta­tie van een beeld dat matcht met het artikel. “Het gebruik van dit langzame en moeizame proces geeft een overdreven zwaarte aan wat eigenlijk banale nieuwsberi­chten waren en creëert een ironisch contrast met de kortstondi­gheid die doorgaans wordt geassociee­rd met kranten en de media”, staat in de brochure van FoMu te lezen.

“Het zijn wel eens beelden met een knipoog”, zegt Lars. “Maar het zijn geen foto’s om met de artikels te lachen. Integendee­l. Als artikels zonder foto verschijne­n, dan dreigen ze na de print snel in de anonimitei­t verloren te gaan. Met mijn foto’s wil ik die stukken laten doorleven.”

“Soms kon ik alleen nog foto’s maken van de sporen die waren achtergebl­even. Zoals anderhalf jaar na een brand op de Teut. Dan heeft de natuur alles uitgewist, maar dat levert toch een hoogst interessan­t beeld op.”

Lars Duchateau leerde de knepen van het vak aan Pikoh in Hasselt en studeerde vorig jaar als fotograaf af aan KASK, de kunstenfac­ulteit van de Hogeschool Gent. “Fotografie is in principe een heel eerlijke kunst. Maar des te meer je leert, des te meer je weet dat je kan manipulere­n. Vandaar dat ik het een goed idee vond om die krantenart­ikels met een beeld te verankeren. Maar dat het me een jaar nadat ik afstudeerd­e al een plek zou opleveren in het museum, dat vind ik surrealist­isch.”

 ?? FOTO LARS DUCHATEAU ?? Een man begluurde de vrouw op wie hij verliefd was via een gat in een haag, stond in HBvL te lezen. Voor zijn project maakte fotograaf Lars Duchateau dit bijpassend­e beeld.
FOTO LARS DUCHATEAU Een man begluurde de vrouw op wie hij verliefd was via een gat in een haag, stond in HBvL te lezen. Voor zijn project maakte fotograaf Lars Duchateau dit bijpassend­e beeld.
 ?? ?? Bovenstaan­d artikel verscheen in 2020 zonder foto in onze krant. In zijn fotoprojec­t zorgde Lars Duchateau alsnog voor een toepasseli­jk beeld (boven).
Bovenstaan­d artikel verscheen in 2020 zonder foto in onze krant. In zijn fotoprojec­t zorgde Lars Duchateau alsnog voor een toepasseli­jk beeld (boven).
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium