Het Belang van Limburg

Kremlin steekt middelving­er op naar G7 door Kiev te beschieten OORLOG IN OEKRAÏNE

- Bart Beirlant

Terwijl de leiders van de zeven grootste industriel­anden nieuwe sancties tegen Rusland bediscussi­ëren, beschiet Rusland opnieuw Kiev. Charles Michel pleit op de top voor voorzichti­gheid. “Het is de bedoeling dat Rusland de gevolgen voelt van de sancties, niet wij.”

KIEV

Men kan deze raketaanva­l op een residentië­le wijk van Kiev moeilijk anders zien dan een opzettelij­ke escalatie en een signaal aan de bijeenkoms­t van de G7 in Elmau. Zo becommenta­rieerde de Zweedse oud-premier Carl Bildt, covoorzitt­er van de denktank European Council on Foreign Relations, de beschietin­g door Rusland van een appartemen­t in een centrale wijk van de Oekraïense hoofdstad. Daarbij vielen minstens een dode en zes gewonden, onder wie een zevenjarig meisje. “Reddingswe­rkers hebben haar uit het gebouw gehaald, ze is in leven”, zei de burgemeest­er van Kiev, Vitali Klitschko. Op videobeeld­en was te zien hoe brokstukke­n neergekome­n waren op geparkeerd­e auto’s. In de getroffen wijk liggen universite­itsgebouwe­n, restaurant­s en kunstgaler­ies. Een halve kilometer verder sloeg een raket in nabij de speeltuin van een kindercrèc­he waarvan de ramen sneuvelden.

Barbarij

Het was van begin juni geleden dat de hoofdstad nog geviseerd werd door het Russische leger. Dat gebeurde toen tijdens het bezoek van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres aan Kiev. Nu viel de aanval samen met de top van de G7 in het Duitse Schloss Elmau, die enkele uren later begon. Rusland bestookte ook andere doelwitten.

“Dit is meer van hun barbarij”, zei de Amerikaans­e president Joe Biden bij zijn aankomst. De Oekraiense minister van Buitenland­se Zaken, Dmitro Kuleba, greep de nieuwe aanval aan om te pleiten voor “meer sancties tegen Rusland en de levering van meer zware wapens aan Oekraïne”, zodat zijn land “de ziekte van het imperialis­me kan verslaan.”

Goud in het vizier

‘“Dit is meer van hun

barbarij”

Joe Biden

Amerikaans president

De VS, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Canada zijn alvast van plan een importverb­od af te kondigen op goud uit Rusland. Of de EU ook zal volgen, is nog onduidelij­k. “We zijn bereid om dit meer in detail te bestuderen en te bekijken of we goud op zo’n manier kunnen sanctioner­en dat het de Russische economie treft en niet onszelf”, zei Charles Michel, die als voorzitter van de Europese Raad de G7 bijwoont.

Nog gevoeliger ligt het voorstel van de Verenigde Staten om een prijsplafo­nd in te stellen op Russische olie, zodat het Kremlin minder geld binnenkrij­gt om de oorlog in Oekraïne te financiere­n. Dat lijkt Washington een beter idee dan de Europese beslissing om tegen eind dit jaar de import van Russische olie met 90 procent te vermindere­n en de verzekerin­g te verbieden van olietanker­s die Russische olie vervoeren. De Amerikaans­e regering argumentee­rt dat die maatregele­n de olieprijs hoog zullen houden. Ze stelt voor dat het verzekerin­gsverbod enkel zou gelden voor transporte­n waarbij de importeur zich niet aan dat prijsplafo­nd houdt. Ook over zo’n prijsplafo­nd voor gas wordt gepraat.

Doet India mee?

Ook hier pleitte Charles Michel voor voorzichti­gheid, omdat de technische uitwerking complex oogt en de 27 lidstaten dan terug naar de tekentafel moeten. “We zijn bereid dit in detail te bestuderen. En we moeten daarvoor de steun van de 27 lidstaten hebben”, zei Michel. Vooral de houding van lidstaten als Griekenlan­d, Cyprus en Malta wordt belangrijk omdat zij rekening houden met hun belangrijk­e rederijen. “En als we zo’n beslissing nemen, moeten we een duidelijk beeld hebben wat de directe effecten zijn en wat de collateral­e gevolgen zouden zijn. Het is de bedoeling dat Rusland de negatieve gevolgen voelt”, aldus Michel.

Zo’n prijsplafo­nd kan ook maar werken als ook grote spelers zoals India zich hierbij zouden aansluiten. Het is geen toeval dat premier Narendra Modi is uitgenodig­d op de G7-top, die tot dinsdag duurt. Maar dat land kan nu Russische olie aankopen met aanzienlij­ke kortingen en profiteert van de huidige situatie.

Zelenski vraagt wapens

Intussen blijft Rusland op het terrein successen boeken. Na de volledige verovering dit weekend van de stad Severodone­tsk probeert het Russische leger volgens de generale staf van het Oekraïense leger om de stad Lysytsjans­k te omsingelen. De Oekraïense president Voldomir Zelenski drong er daarom bij de G7 op aan zijn land meer geavanceer­d wapentuig te leveren, zoals luchtafwee­rsystemen. “Die moeten niet in opslagplaa­tsen liggen of op oefenterre­inen, maar in Oekraïne.’” Die smeekbede zal hij ook herhalen tijdens de Navo-top in Madrid woensdag en donderdag.

 ?? FOTO REUTERS ?? Bij de beschietin­gen vielen minstens een dode en zes gewonden, onder wie een zevenjarig meisje.
FOTO REUTERS Bij de beschietin­gen vielen minstens een dode en zes gewonden, onder wie een zevenjarig meisje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium