Het Belang van Limburg

Ze werd Belg voor de liefde en vond in Dubai koersplezi­er terug

-

Kampioen zoals mama in Nederland 45 jaar geleden

Kim de Baat komt uit een echte wielerfami­lie. Uit Nederland weliswaar. Haar mama, Nita van Vliet, werd 45 jaar geleden Nederlands kampioene op de weg. En ze heeft een bekende nonkel: Teun van Vliet. Die was zeven jaar prof en won onder meer Gent-Wevelgem en de Omloop Het Volk. “Maar het was vooral door mijn broer Arjen dat ik op mijn zesde de wielermicr­obe te pakken kreeg”, vertelt ze. “Hij was de drijfveer, maar ik koerste heel speels. Pas bij de beloften werd het serieus en wou ik hogerop.”

Genaturali­seerd na Belgische liefde

Sinds 2009 woont De Baat in België. “In 2015 heb ik mijn naturalisa­tie aangevraag­d. Ik was getrouwd met een Belg en was sowieso van plan om in België te blijven. Dan was de Belgische nationalit­eit de meest simpele oplossing. Niet uit sportieve overweging­en, al was dat zeker een surplus.” Het huwelijk hield niet stand maar De Baat woont nog steeds in Oudenaarde. Na de finish zag heel wielerkijk­end Vlaanderen hoe ze innig kuste met ploeggenot­e Sanne Cant. Ook privé is ze gelukkig.

Wedergeboo­rte in Dubai

De Baat werd in 2013 prof bij Boels-Dolmans, de voorloper van SD Worx. “Maar door blessures en ziektes heb ik wat mindere jaren gehad”, vertelt ze. “Sinds twee

Kim de Baat

jaar begin ik weer op niveau te komen.”

Opvallend: vorig jaar reed ze voor een clubteam in de Verenigde Arabische Emiraten: Dubai Police CT. “Twee jaar geleden gingen we met de ploeg naar de Dubai Tour. Ik reed daar naar het podium en kwam in contact met enkele mensen die een ploeg wilden oprichten. Ik wou eens iets helemaal anders doen, daar een jaar op avontuur gaan. En ik hoefde niet te werken, dat rendeerde op de fiets. Ook al kon ik daar weinig grote koersen rijden. Bondscoach Ludwig Willems merkte mij op en zo kon ik in de zomer voor de nationale selectie wedstrijde­n rijden. Ik mocht zelfs naar het WK om Lotte Kopecky te helpen.”

Unieke band met Heidi Van De Vijver

Na haar avontuur in Dubai werd De Baat opgevist door Heidi Van De Vijver bij Plantur-Pura, het vrouwentea­m van de broers Roodhooft. “Zo kreeg ik de kans om voltijds voor de koers te gaan. Heidi is belangrijk voor mij. Ik heb drie jaar bij Lensworld gereden, ze was daar ploegleids­ter. Ook bij Ciclotel reed ik een jaar bij haar. Het klikt. En dit is een topteam. Er wordt heel profession­eel gewerkt en dat brengt iedereen naar een hoger niveau. We beschikken ook over de diensten van het mannenteam, dat is een fameus pluspunt.”

Voor Van De Vijver is deze titel speciaal. “Ik ben twee weken geleden pas geopereerd, ik heb slokdarmka­nker”, vertelt ze. “De dokters zeggen dat het de goede kant opgaat. Het doet alvast deugd dat de meisjes zo’n fantastisc­he koers hebben gereden.”

Met de driekleur werken in de Tour

Wat zal deze driekleur nu teweegbren­gen voor De Baat? “Niks speciaals. Ik zal die driekleur met fierheid dragen. Ik werk graag achter de schermen. Ik ben even blij als iemand van het team wint. Ik ben een ploegspele­r en dat was ook nu mijn rol: aanvallen in functie van de ploeg om de rest in een zetel te zetten. Ik reed à bloc, zonder na te denken over mijn eigen kansen. Tot Heidi riep dat ik het moest afmaken. Dat ik dat kon, na een hele dag in de aanval te hebben gereden, is super. Ik heb jaren zelf moeten sprinten. Ik ben snel, maar niet de snelste. Ik wil blijven lead-out spelen voor iemand anders. Ook in de Tour? Ik hoop het, maar de selectie is nog niet gemaakt. Ik wil die trui tonen, maar dat kan ook door te werken voor de ploeg.”

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Kim de Baat: “Ik reed à bloc, zonder na te denken over mijn eigen kansen. Tot Heidi riep dat ik het moest afmaken.”
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY Kim de Baat: “Ik reed à bloc, zonder na te denken over mijn eigen kansen. Tot Heidi riep dat ik het moest afmaken.”
 ?? FOTO RR ?? Na de finish volgde een innige kus met ploeggenot­e Sanne Cant.
FOTO RR Na de finish volgde een innige kus met ploeggenot­e Sanne Cant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium