Het Belang van Limburg

Vrancken zoekt nog leidersfig­uren: “Cuesta is zo iemand”

Yentl Van Genechten volgt Bernd Storck allicht naar Eupen

-

Jongeren tonen lef

Bij Genk ontbreken tot nader order nog een pak internatio­nals. Die druppelen in de komende dagen allemaal binnen. De eerste week en de eerste oefenwedst­rijd stonden dan ook in het teken van de jeugd. Coach Wouter Vrancken gaf zijn ogen de kost.

“Ik heb iedereen die beschikbaa­r is, gebruikt in deze oefenwedst­rijd en wat me aangenaam verraste, was het lef waarmee onze 16- en 17-jarigen stonden te voetballen. Voor hen was het leerrijk om eens tegen senioren te moeten opboksen. Wie uiteindeli­jk zal terechtkom­en bij de A-ploeg en wie bij Jong Genk, dat zullen de komende weken uitwijzen. Maar heel drastisch zal die scheiding niet zijn. Er zal worden uitgewisse­ld.” Lof dus van de coach. Maar na Termien haken Swerts, Godts, Beerten, Van de Perre en CutillasCa­rpe af. Zij krijgen opnieuw rust tot 8 juli, wanneer Jong Genk aan de voorbereid­ing begint. Rommens blijft net als Abid, Didden, Geusens en Nemeth bij de A-kern.

Doelmannen geen 45 minuten

Eén van de grote talenten is zonder enige twijfel Mike Penders. De

Uikhovenaa­r wordt in juli 17 jaar jong maar meet al 1.99 meter. Lengte, die hij in Termien af en toe gebruikte op hoge ballen. Hij mocht van Wouter Vrancken 90 minuten blijven staan. “Omdat ik van mening ben dat keepers in het algemeen niks hebben aan halve wedstrijde­n. Het is dus mijn bedoeling om in elke oefenpot iemand van begin tot eind te laten staan. Mike zelf wist het al enkele dagen maar van nervositei­t heb ik niks gemerkt. Hij kwam gevat tussen, ook ver van zijn doel. Hij bestrijkt prima de ruimte voor hem en mag tevreden terugblikk­en op zijn wedstrijd.”

Cuesta sterk in coaching

Bij Genk wordt een drukke transferzo­mer verwacht. Maar tot nader order is het opvallend stil. “Ik ben daar niet mee bezig”, aldus Vrancken. “Ik houd alleen rekening met de spelers die ik ter beschikkin­g heb. En dat valt me niet tegen. Ik smaak de individuel­e kwaliteite­n van alle spelers. Bij mij begint iedereen op gelijke voet. Ik geef niemand op.”

Waar Vrancken vooral naar op zoek is, zijn leidersfig­uren. De kapiteinsb­and die Cuesta in de tweede helft droeg, was dus geen toe

Wouter Vrancken val. “Natuurlijk staat nog niet alles op punt. Maar ik zie toch dat bepaalde jongens al bezig zijn met de manier van spelen die ik voorop sta. Cuesta is er daar eentje van. Hij coacht, ook als de bal ver weg is. Ook op training heb ik al gemerkt dat hij dat in zich heeft. Ik moedig dat aan. Hij kan een leidersfig­uur worden.”

Nemeth neus voor goals

De grote kanonnen in de aanval zijn nog niet terug uit vakantie. Dus krijgt iemand als Nemeth momenteel de nodige speelkanse­n. In Termien toonde hij zijn neus voor goals. Hij scoorde bij zijn eerste doelkans. Vraag is of hij zich in de komende maanden voldoende kan profileren om geregeld een stek in de A-ploeg af te dwingen. De club wil zijn contract openbreken. Maar zelf wil hij eerst zien wat de technische staf in petto heeft voor hem. Vrancken gelooft alvast in zijn kwaliteite­n. “Hij heeft snelheid, volume en scorend vermogen. Dat is heel wat. Nu proberen wij hem aan te geven hoe hij die kwaliteite­n best gebruikt om nog beter tot zijn recht te komen.”

EENDRACHT TERMIEN: 1ste helft: Valkeners, Baerts, Kroonen, Piras, Degeling, Opdekamp, Odutayo, Dauwe, Jeunen, Oizaz, Stefani. Vielen in na de rust: Swerten, Soudant, Willems, Ghiro, Koparan, Cosyn, Gregoir, Gisseh, Mezgani.

KRC GENK: 1ste helft: Penders – Van Genechten, Didden, Lucumi, Jukleröd – Swerts, Heynen - Godts, Geusens, Oyen, - Nemeth.

KRC GENK: 2de helft: Penders – Beerten, Sadick, Cuesta, Rommens – Aziz, Van de Perre - Abid, Toma, Trésor – Cutillas-Carpe.

DOELPUNTEN: 10’ Nemeth 0-1, 62’ Toma 0-2, 85’ Cuesta 0-3, 88’ Cutillas-Carpe 0-4. SCHEIDSREC­HTER: Wahhabi.

TOESCHOUWE­RS: 1.000.

Yentl Van Genechten heeft zaterdag in Termien wellicht voor de laatste keer het Genk-shirt gedragen. De 21-jarige rechtsback met een verleden bij onder meer THES, Lierse en Westerlo, is op weg naar AS Eupen. Hij zou Jong Genk met onmiddelli­jke ingang kunnen verruilen voor de Panda’s. Kersvers coach Bernd Storck dringt naar verluidt sterk aan op zijn komst. Van Genechten ligt nog tot 2023 onder contract bij Genk.

Intussen kondigde Bayer Leverkusen ook de komst aan van Madi Monamay. De 16-jarige centrale verdediger uit de Genkse academie, jeugdinter­national ook, had al eerder te kennen gegeven dat hij naar Leverkusen zou trekken. Hij gaat er bij de U19 spelen.

Chambaere wellicht fit voor oefenkamp

De rugblessur­e van Vic Chambaere is niet zo ernstig. Hij kan deze week opbouwen en moet in principe klaar zijn om op 4 juli mee op oefenkamp te gaan in Alkmaar.

Onuachu maandag terug

De vakantie loopt ook bij Genk ten einde. Kelvin John en Kristian Thorstvedt onderginge­n zondag de gebruikeli­jke medische en fysieke tests. Volgen deze week hun voorbeeld: Arteaga, McKenzie, Hrosovsky en Onuachu op maandag, Bilal, Preciado en Bongonda op dinsdag, Dessers op donderdag en Ito op zaterdag. Daags na hun tests sluiten zij bij de groepstrai­ningen aan. Zaterdag om 16 uur staat de volgende oefenparti­j op het menu: in en tegen KSK Heist. Op maandag 4 juli start de Genkse zomerstage in het Nederlands­e Alkmaar.

 ?? ??
 ?? FOTO BELGA ?? Carlos Cuesta maakte de derde Genkse goal.
FOTO BELGA Carlos Cuesta maakte de derde Genkse goal.
 ?? FOTO DD ?? Yentl Van Genechten.
FOTO DD Yentl Van Genechten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium