Het Belang van Limburg

Rosius snelt naar persoonlij­k record, Thiam en Broeders klaar om te schitteren

-

Thiam is in topvorm

We hebben Nafi Thiam de voorbije jaren al in verschille­nde toestanden ontmoet. Blij, emotioneel, gestressee­rd, gefrustree­rd: allemaal gepasseerd. Maar zo relaxed, zo gelukkig als in Gentbrugge hebben we haar al lang niet meer gezien. Héél lang. De brede glimlach op haar gezicht was vooral een gevolg van haar prestatie in het verspringe­n, waar ze ondanks regenval naar een indrukwekk­ende 6m63 vloog, uiteraard goed voor BK-goud. “Na alle problemen die ik dit seizoen gekend heb, waarbij hoogspring­en en verspringe­n de discipline­s waren die mij slapeloze nachten bezorgden, doet dit ongeloofli­jk veel deugd”, zei ze nadien.

Vidts vindt stilaan haar draai

Na haar wereldtite­l in zaal in maart kende Noor Vidts een moeilijke periode. Op training werd ze geplaagd door stijve hamstrings en kon ze zelden voluit gaan, in competitie maakte ze nog geen indruk. Dat deed Vidts op het BK ook niet in het kogelstote­n, waar ze vrede moest nemen met een vierde plaats en 13m25, maar daarna zette ze veel recht in het hoogspring­en. Daar veroverde ze zilver met 1m84, een evenaring van haar persoonlij­k record. “Dat is echt een opsteker”, zei Vidts over dat hoogspring­en. “Ik heb deze week nog alle dagen keihard getraind, dus ik was niet eens uitgerust.”

Broeders is medailleka­ndidaat op WK

Eerst een nationaal record van 5m85, daarna een zege op de Diamond League in Parijs. Polsstoksp­ringer Ben Broeders liet de voorbije weken al een diepe indruk en dat deed hij op het BK eigenlijk weer. Eerst ging hij met overschot over 5m75, daarna miste hij op een haar na 5m90. “Ik voel dat het voor dit jaar is”, zegt de Leuvenaar over die 5m90. Ter info: die hoogte had hem in Tokio nog brons opgeleverd. Broeders is in Eugene veeleer outsider dan een van de favorieten, maar een kandidaat op eremetaal is hij zeker.

Doom en Van den Broeck bevestigen op 400m

De 400 meter kreeg dezelfde winnaars als vorig jaar. Bij de mannen was dat Alexander Doom, die naar 45.36 snelde. “Dat ik twee jaar op rij win, is toch iets om trots op te zijn, want naast de VS zijn er niet veel landen waar het niveau op de 400 meter zo hoog ligt als in België”, zei Doom. Hij haalde het in Gentbrugge voor Kevin Borlée (46.04). Bij de vrouwen was Naomi Van den Broeck opnieuw de snelste in een persoonlij­k record van 51.73.

Rosius zet stapje richting internatio­naal niveau

De emoties liepen hoog op na de finale van de 100 meter bij de vrouwen. Rani Rosius snelde er naar een persoonlij­k record van 11.28, een verbeterin­g met vijf honderdste­n. “Ik ben nu eenmaal een emotioneel type”, zei de Genkse na afloop. “Met deze tijd ben ik zodanig blij dat de traantjes automatisc­h volgen.” Rosius strandde op vier honderdste­n van de EK-limiet, maar lijkt het op basis van de rankings wel te gaan halen. Voor het WK komt ze tekort, tenzij er buitenland­se atleten afzeggen en ze opgevist wordt. Ook Babette Vandeput was goed voor goud. In het discuswerp­en was de Maasmechel­se de beste. Brons was er voor Simon Baerts in het hinkstapsp­ringen, Kyano Joosten in het polsstokho­ogspringen en Kobe Gieghase in het kogelsling­eren en Lotte Scheldeman op de 1.500m.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium