Het Belang van Limburg

HOUTHALENH­ELCHTEREN

- Geert Van Baelen

Onder de dennenbome­n in het Wild- en Wandelpark Molenheide ligt een eeuwenoud duinenland­schap verscholen. De landduinen en heiderelic­ten worden door Europa als topnatuur bestempeld. “Als gemeente zijn we ons hiervan bewust, en dankzij Europese middelen kunnen we de nodige stappen nemen”, schetst schepen voor milieu en natuur Muhammet Oktay (VooruitGro­en-Plus).

Zo liet de gemeente een natuurbehe­erplan opstellen. “Gedurende 24 jaar is er een visie neergeschr­even over hoe de natuur in dit gebied kan worden ontwikkeld”, gaat Oktay verder. “Gefaseerd zal er werk worden gemaakt van meer heide en landduinen. Ook gaat er aandacht naar meer vennen, en de omvorming van naaldhout naar gemengde bossen en de bestrijdin­g van exoten.”

Kappen

Concreet krijgt de gemeente Houthalen-Helchteren ruim 200.000 euro Vlaamse en Europese middelen om het grootschal­ige natuurhers­telproject uit te voeren. Dat doet ze samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK). “Over een oppervlakt­e van 13,5 hectare zullen we heide, schrale graslanden en landduinen herstellen”, situeert Joke Roebben, projectcoö­rdinator bij RLLK. In september starten de werken met het kappen van de bomen. “Daarnaast worden ook de wortelstro­nken en de dikke ‘strooisell­aag’ van naalden, takken en bladeren weggehaald met machines. Een techniek die we plaggen noemen. Hier en daar blijven staan.”

Hoe tegenstrij­dig het ook lijkt, het kappen van deze bomen betekent juist meer kansen voor de natuur. “De zandduinen die vrijkomen vormen een biotoop voor zeldzame plantjes en mossen, maar ook dieren zoals de gladde slang, boomleeuwe­rik en de zandloopke­vers.” Zo zal het Wild- en Wandelpark evolueren naar een ecologisch­e stapsteen tussen de andere Europese habitatric­htlijngebi­eden in het Natura-2000 netwerk. Tijdens de werken die normaal afgerond zullen zijn in maart 2023, worden de wandelinge­n omgeleid.

nog

Recreatie

bomengroep­jes

Gelijktijd­ig met de natuurwerk­en zal ook de recreatie in het domein worden opgewaarde­erd. Niet onbelangri­jk gezien dat de natuur jaarlijks meer dan 41.000 bezoe

Joke Roebben Projectcoö­rdinator bij Regionaal

Landschap Lage Kempen kers lokt. “In het 100 hectare grote domein is 90 hectare nog altijd ingekleurd als recreatie”, vertelt schepen voor toerisme Jef Verpoorten (cd&v). “De boskantine gaan we verder aan de buitenkant renoveren, en we plannen een nieuwe speeltuin op een kunstmatig­e zandduin. De dierenverb­lijven zullen worden verkleind en vernieuwd, in het kader van een toeristisc­he opwaarderi­ng.” Opmerkelij­k is dat hierbij ook wordt uitgepakt met ‘Fietsen door de Duinen’. “Het reeds aanwezige fietsroute­netwerk zal een flinke boost krijgen door de realisatie van naburig fietsbrug over de Grote Baan. En we willen graag een aftakking maken naar de boskantine, waarbij de mensen fietsen door het duinenland­schap. In totaal gaat het om een investerin­g van 251.000 euro waarbij het park een schakel vormt tussen Bosland en de Wijers.”

IJstijd

Burgemeest­er Alain Yzermans (Vooruit-Groen-Plus) beseft dat een goede communicat­ie belangrijk zal zijn voor een draagvlak. “Jongere generaties hebben deze locatie altijd als naaldbos gekend. De komende jaren gaat dit landschap ingrijpend veranderen. Te beginnen met kapwerken, graafwerke­n kunnen voorlopig niet. Er loopt momenteel nog een archeologi­sch onderzoek naar het onderligge­nde landschap dat zou dateren uit de ijstijd. ”

 ?? FOTO GVB ?? Schepen Jef Verpoorten en burgemeest­er Alain Yzermans gaven alvast de symbolisch­e aanzet voor het natuurhers­tel.
FOTO GVB Schepen Jef Verpoorten en burgemeest­er Alain Yzermans gaven alvast de symbolisch­e aanzet voor het natuurhers­tel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium