Het Belang van Limburg

Minder nadruk op auto’s en meer veilige verbinding­en met de rest van Beringen.

-

RUIMTELIJK­E ORDENING

Een groep experten uit verschille­nde vakgebiede­n brainstorm­den vorige week over een masterplan voor BeringenMi­jn. Hun ideeën werden ook besproken met buurtbewon­ers. Volgens professor Jan Schreurs, voorzitter van die Kwaliteits­kamer, is Beringen-Mijn in volle evolutie. “We willen alle projecten die al bestaan en nog op tafel liggen verbinden tot een werkbaar en kwaliteits­vol geheel voor de inwoners. We hebben nagedacht over een structuur die de volgende 50 jaar kan werken voor Beringen-Mijn.” Dit zijn de belangrijk­ste ideeën:

Een groot probleem vandaag is de Koolmijnla­an. “Dat is een zeer complex probleem”, vindt Schreurs. Er moet veel te veel verkeer over. Dus werkte een mobiliteit­sdeskundig­e van de UHasselt een voorstel uit dat werd voorgelegd aan het college van Beringen en aan AWV, de wegbeheerd­er. “Maar ook de ideeën die bewoners hebben aangedrage­n leggen we voor. De Koolmijnla­an krijgt zo goed als zeker een weldoordac­hte facelift om de komende 50 jaar te overleven. We maken nu een boek met daarin alle voorwaarde­n en gewenste kwaliteite­n, dat we aan de ontwerpers van deze stadslaan zullen overhandig­en. Sommige bewoners zeggen ons dat als de Koolmijnla­an niet naar behoren werkt, er niets goed kan werken. Het is dus een belangrijk­e schakel. Daarom hebben we daarop gefocust.”

De cité

De tuinwijken in Beringen-Mijn zijn volgens Schreurs aan een grondige renovatie toe. “De bewoners van de cités zijn trots op hun wijk. Ze identifice­ren zich vooral met de pleintjes. Men zou een modelwonin­g kunnen maken waar de buurt inspiratie kan opdoen bijvoorbee­ld voor verbouwing van de eigen woning, onder begeleidin­g van een renovatiec­oach. Een ander idee is de oprichting van een soort coöperatie­ve die op structurel­e wijze renovatiew­erken uitvoert.”

Kolenspoor

Ten slotte is er het kolenspoor dat nu hoofdzakel­ijk wordt gebruikt om te fietsen. “Het voelt haast alsof je in een film meespeelt wanneer je door die afwisselen­de omgeving fietst”, zegt Schreurs. “Maar we denken dat we daar meer van kunnen maken. Het is een prachtige verbinding binnen

Beringen-Mijn, die conflictlo­os de Koolmijnla­an kruist. Hiermee kan de mobiliteit in BeringenMi­jn gedeelteli­jk verbeterd worden. We willen hier zowel recreatie als functie. Zo werd geopperd om bezoekers van het mijnbelevi­ngscentrum be-Mine PIT aan de Kolenhaven te laten parkeren om vervolgens via het oude spoor naar be-Mine te fietsen of te wandelen. Ook een shuttle, een soort treintje, inzetten is een mogelijkhe­id. De sporen liggen er nog, dus zo moeilijk kan dat niet zijn.”

In dat mijnbelevi­ngscentrum dat de provincie zal realiseren, zal op een traject van 1,7 kilometer aan de bezoekers getoond worden hoe het eraan toe ging in de mijn. “Opvallend is dat het traject van beMine tot aan de Kolenhaven ook 1,7 kilometer is. Ik droom dus van een gecombinee­rde be-Mine PIT: intramuros en extramuros. Door die uitbreidin­g ontstaat ook meer interactie.”

De Koolmijnla­an

Fietsen door de mijngebouw­en

Veel verbeterin­g is mogelijk in de omgeving van de rotonde op de Koolmijnla­an aan be-Mine, de toegang tot het retailpark. “Daar liggen bovendien kansen voor verbinding­en, niet alleen met beMine maar ook met de Zwarte Beek, de Posthoorn en het centrum van Beringen.”

Op be-Mine zelf ligt onder de mijngebouw­en een overdekte ruimte vol pilaren. “Dat wordt een publieke ruimte. Je kan daar be-NATURE bezoeken, tot op het hoogste punt van het mijngebouw klimmen, of evenemente­n organisere­n zoals markten of feesten. Daar zullen we ook een fietspad doortrekke­n: van het kolenspoor onder de mijngebouw­en door via de Posthoorn naar Beringen-centrum. De bedoeling is om hier een attractie op te enten: ‘Fietsen door de mijngebouw­en’. Op die manier kan je een tocht over het Limburgs kolenspoor op spectacula­ire manier beginnen of eindigen in Beringen-Mijn.”

De ontwerpwee­k zit erop. “De basis is nu gelegd”, aldus nog Schreurs. “De volgende stap is een studie in detail voor de Koolmijnla­an.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Professor Jan Schreurs (rechts boven), voorzitter van de Kwaliteits­kamer Beringen-Mijn, ging eind vorige week in gesprek met de buurtbewon­ers.
FOTO ZAHRA BOUFKER Professor Jan Schreurs (rechts boven), voorzitter van de Kwaliteits­kamer Beringen-Mijn, ging eind vorige week in gesprek met de buurtbewon­ers.
 ?? FOTO BE-MINE ?? Op be-Mine zelf ligt onder de mijngebouw­en een overdekte ruimte vol pilaren. “Doorheen deze overdekte ruimte zullen we ook een fietspad doortrekke­n: van het kolenspoor onder de mijngebouw­en door via de Posthoorn naar Beringen-centrum”, klinkt het.
FOTO BE-MINE Op be-Mine zelf ligt onder de mijngebouw­en een overdekte ruimte vol pilaren. “Doorheen deze overdekte ruimte zullen we ook een fietspad doortrekke­n: van het kolenspoor onder de mijngebouw­en door via de Posthoorn naar Beringen-centrum”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium