Het Belang van Limburg

SINT-TRUIDEN

- Jozef Croughs

De Truiense Groenmarkt krijgt er tegen eind dit jaar een groot kunstwerk van Koen Vanmechele­n bij. De gevel van een pand wordt bekleed met honderden bijzondere tegeltjes. Mensen kunnen een tegeltje kopen en zo ineens ook lokale goede doelen steunen.

Koen Vanmechele­n (56) is een in Sint-Truiden geboren kosmopolie­t. “Waar we hier staan, ben ik geboren en daarom is dit project voor mij zo belangrijk. Hoe ver iemand ook uitwaait, het eerste nest blijft het allerbelan­grijkste. Het is een blijvende broedplaat­s”, vertelt Vanmechele­n.

Het project Cosmowing omvat eigenlijk zes verschille­nde kunstwerke­n van Vanmechele­n in de vier panden aan de noordooste­lijke zijde van de Groenmarkt. Maar het pand op nummer 64 wordt dit jaar nog volledig bekleed met Azulejos - typische Portugese tegels- bewerkt door Koen Vanmechele­n. “Op elk tegeltje staat een beeld van een kip uit het Planetary Community Chicken project”, zegt Vanmechele­n. Op 18 november zou de eerste fase van het kunstwerk klaar moeten zijn.

“Cosmowing moet Koen Vanmechele­ns werk en naam voor altijd verbinden aan Sint-Truiden”, zegt Pascal Vossius, de Truiense horecabaas die eerder al met Vanmechele­n samenwerkt­e voor zijn allereerst­e project op het kerkveld van de abdij en later onder andere voor het Cosmocafé.

 ?? FOTO RR ?? De Azulejos-tegeltjes met kippen worden te koop aangeboden om zo geld in te zamelen voor goede doelen.
FOTO RR De Azulejos-tegeltjes met kippen worden te koop aangeboden om zo geld in te zamelen voor goede doelen.
 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ??
FOTO JOZEF CROUGHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium