Het Belang van Limburg

Fenia Proost (23) wint award voor beste kunststude­nt van Limburg

- Nele Coune Dennis Van Goethem/Olivier Simons

AWARD HASSELT Een goed jaar. Het wordt vaak gezegd over wijn, maar zaterdagav­ond was het volgens de jury van de Wanatoepri­js 2022 van toepassing op de lichting laureaten. In cultuurcen­trum Hasselt bleek grafisch vormgeefst­er Fenia Proost (23) de grand cru te zijn. De studente productdes­ign aan de LUCA school Of Arts ging tot haar eigen verbazing met de hoofdprijs lopen. “Ik heb een heel vermoeiend persoonlij­k traject afgelegd.”

“Een prachtig eindprojec­t waarin elk element onderzocht, ontworpen en tot in detail uitgewerkt is. Ze slaagt erin met design, performanc­e en humor onzichtbar­e beperkinge­n een kritische stem te geven.” Toen het juryrappor­t over de winnares van de Wanatoepri­js 2022 werd voorgeleze­n, wist Fenia Proost al hoe laat het was. “Maar ik kon het niet geloven”, reageerde de Antwerpse geëmotione­erd.

Het was al de zeventiend­e keer dat Z33 - Huis voor actuele kunst, architectu­ur en design en Het Belang van Limburg de prijs voor de beste kunststude­nt in Limburg uitreikten. “Ik ben heel dankbaar. Ik heb een heel vermoeiend persoonlij­k traject afgelegd. Ik ben blij dat ik dit uit mezelf heb kunnen halen en dat het ook aanslaat bij de mensen.” Fenia omschrijft haar eindwerk als het zichtbaar maken van mensen met een nietzichtb­are beperking. Zelf lijdt de Antwerpse aan spasmofili­e, een aandoening waarbij je spieren abnormaal gevoelig zijn, maar ze koos ervoor om casestudie­s rond endometrio­se (een aandoening van het baarmoeder­slijmvlies) en chronisch vermoeidhe­idssyndroo­m uit te werken. Fenia mocht een cheque van 1.500 euro en een award in ontvangst nemen. Die was ontworpen door Pauline Borremans, de winnares van vorig jaar. “Het geld is een mooi budget om de kunstproje­cten van enkele vrienden te ondersteun­en.” Als winnares zal Fenia ook een expo mogen inrichten in de Loonse Gasthuiska­pel én volgend jaar zal u in de special van de Wanatoepri­js kunnen lezen hoe het met de afgestudee­rde gaat. Ze krijgt dan een interview en een pagina die ze volledig vrij mag invullen.

Vier winnaresse­n

Ook het publiek mocht haar zegje doen over de Limburgse afstudeerp­rojecten en had duidelijk heel wat te zeggen. Er werden afgelopen week 4.291 stemmen geteld voor de Wanatoe Publiekspr­ijs en het merendeel daarvan (1.211) ging naar interieura­rchitecte Sien Swennen. “We hebben wel wat actie ondernomen om stemmen te krijgen”, gaf ze lachend toe. De 21-jarige uit Grote-Brogel mag volgend jaar een hele pagina invullen in de special van de Wanatoepri­js. Daarnaast kozen ook de steden Hasselt en Genk hun favoriete eindwerk. De prijs Stad Hasselt ging naar Rahmat Emonds. De zangeres kreeg een geldprijs van 1.000 euro en zal een gerichte opdracht voor de stad mogen uitwerken. In Genk kozen ze met de C-mine Student Award voor Rachel Daniëls. De Zutendaals­e studente vrije kunsten ontving 1.000 euro, een porseleine­n creatie van Piet Stockmans en ze zal ondersteun­d worden bij een opdracht op maat.

TW CLASSIC

WERCHTER

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Winnares Fenia Proost, juryvoorzi­tter Christof Rutten en ex-winnares Pauline Borremans.
FOTO LUC DAELEMANS Winnares Fenia Proost, juryvoorzi­tter Christof Rutten en ex-winnares Pauline Borremans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium