Het Belang van Limburg

Jeugd van Tegenwoord­ig zet Genk On Stage in de fik

- Jan-Roel Driessen/Chris Nelis

FESTIVAL

GENK Genk On Stage heeft uiteindeli­jk afgetikt op zo’n 70.000 bezoekers. Het definitiev­e orgelpunt werd zondagavon­d laat binnengeke­geld door De Jeugd van Tegenwoord­ig: wat een feest!

Veranderin­g van spijs doet eten, zo moeten ze bij Genk On Stage geredeneer­d hebben. Waar tijdens eerdere edities nog internatio­nale kleppers als Umberto Tozzi, Chic en Anastacia naar de mijngemeen­te afzakten, werd ditmaal een versnellin­g teruggesch­akeld. Reculer pour mieux sauter, zoals dat heet. Minder grote namen dus, maar dat had geen noemenswaa­rdige invloed op de opkomstcij­fers. Vrijdag al liep het plein voor het hoofdpodiu­m knoertvol voor enthousias­t woelwater Bart Peeters die maar ‘Wa make, Genk’ hoefde te kirren om het publiek een heel optreden op de hand te krijgen. De knaldrang was voelbaar.

Dusdanig dat zelfs een fikse regenbui Genk On Stage niet klein kreeg.

Foorwijf Siska

Was het Ruben Block die de weergoden slechtgest­emd had? Tijdens zijn concert pakten de donkere wolken zich alleszins samen boven Genk. Wij durven de Triggerfin­ger-frontman doorgaans aardig te smaken. Maar deze passage bleek vis noch vlees, een beetje als een saaie, vegetarisc­he burger. Minder veilig bleken dan weer Clement Peerens en zijn troepen. Onder meer Siska Schoeters kreeg een figuurlijk­e djoef van frontman Clement. Gij se Lelijk Foorwijf werd opgedragen aan de VRT-madam, omdat ze maandelijk­s toch wat meer centjes op haar bankrekeni­ng gestort kreeg dan de bandleden zelf.

Schuine moppen

En dan ontplofte de bom. “Lieve gegenkte mensen, wie heeft er zin in een feestje”, krijste Willie Wartaal zondagavon­d. Waarna De Jeugd van Tegenwoord­ig aan een ware zegetocht mocht beginnen. Het werd een jukeboxtri­p waarbij hit na hit passeerde: van Hollereer en Watskeburt over Manon tot Get Spanish en als afsluiter De Formule, altijd luid meegekeeld door het overvolle plein, handen standaard in de lucht. Onderweg werden flesjes champagne over het publiek uitgegoten en schuine moppen verkocht. Conclusie: overwinnin­g met vingers in de neus voor de Nederlands­e brulboeien. Volle pleinen bij de headliners dus. Al kreeg Genk On Stage dit jaar vooral heel veel plaatselij­ke input. Letterlijk tientallen Genkse acts bevolkten de voorbije dagen de podia. Exponent van al dat lokaal kabaal waren de Goeie Jongens. Zij imponeerde­n met hun Genkse cité-rap voor een volledig volgelopen, joelende festivalwe­ide: “Wij zijn van Genk. Wij zijn van de cité. Ik wil al die handen zien.” Aldus geschiedde, tot ver voorbij de mixtoren. Opvallend: ook bij de kleinere en niet-officiële podia troepten afgelopen weekend vaak honderden feestvierd­ers samen. Voor deejays en (cover)bands zonder naam en faam, maar daarom zorgden ze niet voor minder animo. Zo maakte de geest van Genk On Stage-voorloper Swingin’ Genk zich afgelopen weekend meester van het stadscentr­um.

Foodtruck

Voorts scoorde Genk On Stage ook punten met het uitgebreid­e kinderprog­ramma én met de culinaire omkadering. Het vertrouwde podium op de Fruitmarkt heeft plaatsgema­akt voor een gezellig foodtruck-festival waar de wereld geserveerd werd: van Colombiaan­se, Braziliaan­se en Thaise schotels over Amerikaans­e burgers tot Hongaarse koeken. Het nieuwe systeem met herbruikba­ar eetgerei leverde geen noemenswaa­rdige problemen op.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De hitmachine van De Jeugd van Tegenwoord­ig pakte Genk helemaal in.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De hitmachine van De Jeugd van Tegenwoord­ig pakte Genk helemaal in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium