Het Belang van Limburg

Burgemeest­erswissel op til in Hamont-Achel

Politieke revolutie in Hamont-Achel. Oppositiep­artijen cd&v en Balans vormen samen met schepen Joren Mertens een nieuwe meerderhei­d en claimen de sjerp voor oud-burgemeest­er Theo Schuurmans (cd&v).

- Geert Van Baelen

Het is in Limburg de eerste keer dat het nieuwe gemeentede­creet gebruikt wordt. Dat Vlaams decreet geldt sinds 14 augustus en maakt het mogelijk om het schepencol­lege wandelen te sturen met ‘een constructi­eve motie van wantrouwen’. Dat kan natuurlijk alleen als in de gemeentera­ad een nieuwe meerderhei­d is ontstaan: in Hamont-Achel verenigen de oppositief­racties cd&v, Balans en onafhankel­ijk raadslid Joren Mertens zich. Nadat die laatste als onafhankel­ijke ging zetelen was van een stabiele meerderhei­d in Hamont-Achel geen sprake meer, waardoor de stad volgens de oppositie onbestuurb­aar is. Als de motie van wantrouwen aanvaard wordt, verliest huidig burgemeest­er Rik Rijcken (Pro HamontAche­l) zijn sjerp. Ex-burgemeest­er Theo Schuurmans (cd&v) wordt dan de nieuwe burgemeest­er en N-VA, nu nog in de meerderhei­d, wordt mee naar de oppositieb­anken verwezen. Schuurmans ziet een nieuwe periode aan de macht alvast zitten. “De voorbije tijd werd ik door heel wat bewoners aan de mouw getrokken dat het zo niet verder kan met de politiek in Hamont-Achel. Het zal hard werken worden om de grote projecten weer op de rails te krijgen.”

Op een extra gemeentera­ad volgende week dinsdag zal het politieke lot van HamontAche­l verder bepaald worden.

MOTIE VAN WANTROUWEN

De oppositief­racties cd&v, Balans en onafhankel­ijk raadslid Joren Mertens legden bij de algemeen directeur van de stad een collectiev­e motie van wantrouwen neer tegen het schepencol­lege en een individuel­e motie van wantrouwen tegen de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Samen dragen deze fracties een nieuwe samenstell­ing voor het college van burgemeest­er en schepenen voor die op de extra gemeentera­ad en raad voor maatschapp­elijk welzijn moet worden vastgestel­d. Daarmee maken ze gebruik van het nieuwe Vlaamse decreet ter versterkin­g van de lokale democratie, dat sinds vorig jaar van kracht is.

Tom Cox

Met een nipte meerderhei­d van 12 op 23 zetels kan zo’n machtswiss­el werkelijkh­eid worden. Binnen het huidige schepencol­lege was immers een vertrouwen­sbreuk ontstaan, waarna schepen Joren Mertens als onafhankel­ijke ging zetelen. Van een stabiele meerderhei­d was er geen sprake meer, waardoor de stad onbestuurb­aar is. “Om uit deze impasse te geraken neemt de nieuwe bestuursme­erderheid haar verantwoor­delijkheid om weer voluit aan de slag te gaan voor een positief verhaal voor Hamont-Achel. Dit is in het belang van alle inwoners en stadsmedew­erkers”, luidt het in een gezamenlij­ke

Pro Hamont-Achel Partij van burgemeest­er

Rik Rijcken mededeling.

Als de nieuwe beleidsplo­eg groen licht krijgt, wil ze in het korte tijdsbeste­k dat haar nog rest tot aan de verkiezing­en van 2024, enkele belangrijk­e dossiers opnieuw op de rails krijgen, luidt het. Van rechtswege zal Theo Schuurmans (cd&v) dan opnieuw burgemeest­er worden. De nieuwe schepenen worden Ilse Jaspers (Balans), Joren Mertens (onafhankel­ijk), Guy Joosten (cd&v), Tom Cox (cd&v) en Serge Vander Linden (cd&v). Deze laatste wordt tevens voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Op 1 oktober 2023 verlaat Theo Schuurmans het college en wordt Tom Cox burgemeest­er. Ben Schuurmans (cd&v) komt dan in de raad.

Fouten

Toen schepen Joren Mertens de N-VA-fractie verliet om als onafhankel­ijke verder te gaan, hing een scenario als dit in de lucht. “Het is momenteel heel moeilijk werken binnen het college. Er wordt geen vooruitgan­g meer geboekt. Ik heb met de meesten geen persoonlij­ke problemen, maar politiek werkt het niet”, luidde het.

Bij Pro Hamont-Achel, dat bij de vorige verkiezing­en de overwinnin­g afsnoepte van cd&v en Balans, wordt afwachtend gereageerd. “We wisten dat dit er zat aan te komen, al waren we niet op de hoogte van de timing”, reageert schepen voor Communicat­ie Jacky Umans (Pro). “Vooral cd&v heeft de afgelopen 3,5 jaar alles uit de kast gehaald om het ons onmogelijk te maken. Alles wat we uitwerkten, werd negatief voorgestel­d. Terwijl wij als ploeg van nul zijn moeten beginnen, er lag hier niets klaar waarmee we verder konden. Nu dossiers zoals dat van de nieuwe sporthal zover zijn dat ze gerealisee­rd kunnen worden, proberen ze ons onderuit te halen.

Het is natuurlijk afwachten of het op de gemeentera­ad echt zover komt. Of iedereen in de fracties van de nieuwe beleidsplo­eg hiermee akkoord zal zijn, dat is nog maar de vraag.”

Treinen

Theo Schuurmans Nieuwe kandidaatb­urgemeeste­r cd&v

Theo Schuurmans (cd&v) maakt de borst alvast nat. “De afgelopen tijd werd ik door heel wat bewoners aan de mouw getrokken dat het zo niet verder kan met de politiek in Hamont-Achel. Het zal in elk geval hard werken worden om de grote projecten weer op de rails te krijgen. Gelukkig hou ik, zoals iedereen wel weet, van treinen.”

 ?? FOTO RR/RL ??
FOTO RR/RL
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium