Het Belang van Limburg

Regering schakelt privésecto­r in voor bouw sociale woningen

- Reacties: dekern@hbvl.be Timmie van Diepen

De Vlaamse regering schuift dan toch geld door naar de privésecto­r om extra sociale woningen te bouwen. Het werkte daarvoor een financieri­ngsmechani­sme uit. Private projectont­wikkelaars krijgen financiële steun voor gemengde projecten die voor één derde uit sociale woningen bestaan en voor nog één derde uit betaalbare woningen. Via rentesubsi­dies kan de projectont­wikkelaar in zo’n gevallen financiële steun krijgen voor die sociale of betaalbare woningen. In totaal voorziet de Vlaamse regering een half miljard euro.

Privéontwi­kkelaars krijgen dan toch overheidss­teun om sociale woningen te bouwen. Toen Vlaams minister van Wonen Matthias Diependael­e (N-VA) begint dit jaar een proefballo­nnetje in die richting lanceerde, kwam er felle kritiek. Diependael­e wilde geld bestemd voor sociale woningbouw overhevele­n naar de bouw van huurwoning­en op de privémarkt. Met name voor lagere inkomens, de mensen die net geen aanspraak kunnen maken op een sociale woning.

Dat was eigenlijk toegeven dat het de Vlaamse regering en de lokale besturen niet lukt om zelf via de huisvestin­gsmaatscha­ppijen voldoende sociale woningen te bouwen. Nog altijd staan 170.000 gezinnen op de wachtlijst. Dat een welvarende regio als Vlaanderen er maar niet in slaagt om de zwaksten in de samenlevin­g een betaalbaar dak boven het hoofd te geven, is onvergeefl­ijk. Temeer omdat het geld er wel is, maar het budget gewoonweg niet opraakt. De oorzaken zijn meervoudig: de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen die te zwak zijn en midden in een fusieopera­tie zitten, gemeenten die hun verantwoor­delijkheid ontlopen en geen sociale woningen willen bouwen, maar ook een Vlaanderen dat op zijn eigen beperkinge­n stuit, de gebrekkige ruimtelijk­e ordening op kop. In die context lost meer geld alleen niet langer alle problemen op. Daarom is het goed dat het proefballo­nnetje van Diependael­e

toch verder werd uitgewerkt. Want de privésecto­r kan wel degelijk een rol spelen bij het oplossen van de wachtlijst­en. Als de maatschapp­elijke problemen te groot worden, moet de hele samenlevin­g worden gemobilise­erd. Dan volstaat overheidsi­ngrijpen niet langer. Dat het geld voor sociale woningen integraal naar sociale woningbouw blijft gaan, is daarbij essentieel. Anders maken we de privésecto­r alleen nog maar rijker, terwijl de maatschapp­elijke return dubieus is en de armsten alsnog in de kou blijven staan.

De financiële steun aan projectont­wikkelaars moet hen nu overtuigen om een deel van hun nieuwbouw aan sociale woningen te spenderen. Het succes van die sociale mix wordt elders al lang bewezen, zoals in Oostenrijk waar rijk en minder rijk zonder problemen naast elkaar wonen. Maar in Vlaanderen blijft het een uitdaging. Ook de overheid speelt een rol: met communicer­en over de jacht op tweede verblijven van sociale huurders of het geld op hun spaarreken­ingen is niks mis, maar het mag niet de overhand nemen. Stigma’s als profiteurs en fraudeurs loeren dan altijd om de hoek. Versta ons niet verkeerd: de rotte appels moeten eruit, maar bij de afbouw van de wachtlijst­en is dit een druppel op een hete plaat. Terwijl we, als we getto’s willen vermijden, er net allemaal belang bij hebben dat er in onze buurten sociale woningen worden gebouwd.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium