Het Belang van Limburg

Minstens zes nieuwe welpen in Limburgse wolvenroed­el

-

De Limburgse wolvenroed­el telt minstens zes nieuwe welpen. Dat leiden specialist­en af uit recente beelden uit het wolvengebi­ed. Intussen zijn de welpen al twee maanden oud.

“Op dit moment tellen we zeker zes nieuwe welpen. Maar het kunnen er ook meer zijn, of meer zijn geweest. Vooral in de eerste weken zijn welpen zeer kwetsbaar, ze kunnen bijvoorbee­ld door een everzwijn gedood zijn”, zegt Koen Van Muylem van het INBO. Met de zes extra welpen telt de Limburgse wolvenroed­el opnieuw tien dieren. Hetzelfde aantal als vorig jaar. “Op een van de filmpjes uit het wolvengebi­ed is duidelijk te zien dat de welpen intussen al met een prooi spelen. De zoogperiod­e is voorbij, het zijn al uit de kluiten gewassen wolfjes. Die krijgen hun eten wel nog aangevoerd door de ouders of de jaarlingen. Zelf gaan ze nog niet mee op jacht.”

Met zes welpen zijn er dit jaar minstens zoveel welpen geboren als vorig jaar. Een jaar eerder, in 2020, wierp wolvin Noëlla vijf welpen. Van beide nesten zijn er nog telkens twee in leven. De twee jaarlingen zitten nog steeds in de Limburgse roedel en spelen oppas voor hun jongere broertjes en zusjes. Tot de jongen groot genoeg zijn om mee op jacht te gaan. Dan vertrekken de welpen van 2021 naar alle waarschijn­lijkheid en trekken ze naar een nieuw leefgebied.

 ?? FOTO INBO/ANB ?? Een van de nieuwe welpjes kijkt guitig in de camera.
FOTO INBO/ANB Een van de nieuwe welpjes kijkt guitig in de camera.
 ?? FOTO INBO/ANP ?? Twee van de welpjes trekken voorbij de camera in het wolvengebi­ed.
FOTO INBO/ANP Twee van de welpjes trekken voorbij de camera in het wolvengebi­ed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium