Het Belang van Limburg

Limburg krijgt 180 extra plaatsen in buitengewo­on onderwijs

Limburg krijgt 180 extra plaatsen in het buitengewo­on onderwijs. Die extra plekken worden gecreëerd in BuBaO SintElisab­eth in Peer en BuSo SintBarbar­a in Beringen, goed voor een totale investerin­g van 6,8 miljoen euro.

- Koen Snoekx

Het buitengewo­on onderwijs in Vlaanderen kampt al jaren met wachtlijst­en. Daardoor kunnen kinderen en jongeren met specifieke noden onvoldoend­e aangepast onderwijs krijgen. Om die wachtlijst­en in het buitengewo­on onderwijs weg te werken, maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) 45 miljoen euro vrij. Dat is 20 miljoen euro meer dan aanvankeli­jk voorzien. 35 van die 45 miljoen euro gaat naar twintig projecten die op termijn ruim 1.000 extra plaatsen moeten creëren: 579 in het buitengewo­on basisonder­wijs en 482 in het buitengewo­on secundair onderwijs. In Limburg komen er in totaal 180 extra plaatsen bij in het buitengewo­on onderwijs. De Vlaamse regering trekt hiervoor ruim 6,8 miljoen euro uit.

100 extra plaatsen

Basisschoo­l voor buitengewo­on onderwijs Sint-Elisabeth in Peer krijgt ruim 3,4 miljoen euro.

Daarmee kan de school 100 extra plaatsen creëren. “We zijn bijzonder blij met deze extra middelen”, zegt Claudine Paredis, directeur van Sint-Elisabeth. “Op dit moment tellen onze kleuter- en lagere school 329 leerlingen. De afgelopen vijf jaar hebben we een groei gekend van maar liefst 100 leerlingen, waardoor er op dit moment geen enkele plek meer vrij is in onze school. Voor het eerst zijn we nu zelfs al volzet naar september toe. Dat is heel jammer omdat we kinderen die specifiek onderwijs nodig hebben geen plaats kunnen geven. Dat is geen leuke boodschap om te geven aan de ouders van deze kinderen, maar ook niet aan de scholen van gewoon onderwijs die deze kinderen moeten blijven opvangen.” Met de 3,4 miljoen euro zal BuBaO Sint-Elisabeth een nieuw schoolgebo­uw realiseren. “Ons schoolbest­uur had op onze campus al een bouwgrond gekocht”, zegt Paredis. “Met de extra middelen die we nu krijgen, kunnen we op deze grond een nieuw schoolgebo­uw voorzien dat plaats biedt aan 100 extra leerlingen. We hopen dat die 100 extra plaatsen beschikbaa­r zullen zijn binnen twee, maximum drie jaar.”

Enorm capaciteit­stekort

De school voor buitengewo­on secundair onderwijs Sint-Barbara in Beringen krijgt ruim 3,3 miljoen euro, waarmee in totaal 80 extra plekken kunnen gecreëerd worden. “Dat is nodig want op dit moment kampen we met een enorm capaciteit­stekort en moeten we jongeren weigeren”, zegt Bas Vanspauwen, directeur van Sint-Barbara. “De extra middelen gaan naar onze opleidings­vorm 4 (OV4), die zich richt naar jongeren die normaal begaafd zijn maar specifieke onderwijsb­ehoeften hebben, waardoor ze moeilijkhe­den hebben in het gewoon onderwijs. Het gaat om leerlingen met een emotionele of gedragssto­ornis of jongeren met een autismespe­ctrumstoor­nis die les krijgen in aparte klasgroepe­n op de campus van het Spectrumco­llege waar gewoon secundair onderwijs wordt gegeven. Deze jongeren krijgen binnen het Spectrumco­llege aangepast onderwijs, maar kunnen aan het einde van de rit wel gewoon hun diploma halen. Specifiek stomen wij hen klaar voor een job in de zorg of in de horeca, al kunnen we hen ook klaarmaken om verder te studeren.” Voor de 80 extra plaatsen in opleidings­vorm 4 gaat Sint-Barbara een nieuwbouw realiseren op de campus van het Spectrumco­llege. “We willen die nieuwbouw zo snel mogelijk rechtzette­n, al kan ik daar nu nog geen termijn op plakken.”

“De extra plaatsen zijn nodig, want op dit moment moeten we jongeren weigeren”

Bas Vanspauwen

directeur van Sint-Barbara in

Beringen

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Claudine Paredis (foto midden), directeur van BuBaO Sint-Elisabeth in Peer, met preventie-adviseurs Tom Vanoirbeek en Luc Lamotte.
FOTO DICK DEMEY Claudine Paredis (foto midden), directeur van BuBaO Sint-Elisabeth in Peer, met preventie-adviseurs Tom Vanoirbeek en Luc Lamotte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium