Het Belang van Limburg

Ik heb de kathedraal in 2019 met mijn eigen ogen zien afbranden.” Hasselaar mag omgeving Notre-Dame hertekenen

- Mark van Luyk

NOTRE-DAME

PARIJS

Tijdens restaurati­ewerken aan de Notre-Dame sloegen op 15 april 2019 plots de vlammen uit het dak. De beelden gingen de wereld rond. De kathedraal wordt nu gerestaure­erd tegen de Olympische Spelen in 2024. De stad Parijs besloot meteen de hele omgeving van de Notre-Dame op het Île de la Cité een facelift te geven. Daarvoor werd een internatio­nale architectu­urwedstrij­d uitgeschre­ven waaraan 39 befaamde bureaus en architecte­n van over de hele wereld deelnamen. De opdracht was niet eenvoudig. De stad Parijs wil er een groenere en toegankeli­jkere omgeving van maken, maar tegelijker­tijd is de site beschermd werelderfg­oed. Uiteindeli­jk bleven er vier teams over die een ontwerp mochten indienen.

In het winnende ontwerp van Bas Smets geven twee trappen toegang tot een ondergrond­se promenade die aansluit op de crypte onder de kathedraal en de Seine. Vanop de trappen zie je de kathedraal zoals ze er 800 jaar geleden uitzag. Bovengrond­s speelt de architect met wind, water en schaduw. 131 extra bomen zorgen voor schaduw, een dunne waterfilm op het plein moet de gevoelstem­peratuur op het plein doen dalen. Het plan van Smets haalde het van stevige concurrent­ie, zoals het bureau van Michel Desvigne, één van Frankrijks bekendste landschaps­architecte­n, waar hij nog ooit voor werkte. De werken starten in 2024, zodra de restaurati­e van de kathedraal erop zit, en zal 50 miljoen euro kosten. Vanaf 2027 kunnen de jaarlijks 13 miljoen bezoekers het met eigen ogen aanschouwe­n.

Klimaatbes­tendig

“Dergelijke grote projecten gaan altijd via een wedstrijd”, zegt Bas Smets vanuit Parijs. “Het doet deugd om dit te winnen, want de concurrent­ie bestond echt uit de top van de Europese landschaps­architecte­n. Het geeft ons een goed gevoel dat we straks mee kunnen helpen om de Notre Dame in al zijn glorie te herstellen. Het was de bedoeling om het gebouw opnieuw een belangrijk­e rol te geven als publieke plaats in de stad aan de oevers van de Seine, zowel voor Parijzenaa­rs als toeristen. En tegelijker­tijd willen we de site klimaatbes­tendig maken. “We gaan de omgeving klaarmaken voor hogere temperatur­en. Met de aanplantin­g van zeker 131 bomen die voor extra schaduw zullen zorgen. Daarnaast willen we de toenemende wind een vrije doorgang geven. Eén à twee keer per dag zal er ook een dun laagje water over het plein stromen waardoor de stenen afkoelen. In die waterlaag kun je dan de tijdelijke reflectie van de kathedraal bewonderen. Zo is er een band met honderden jaren geschieden­is.”

Bas Smets was op de dag van de brand in Parijs. “Ik heb de ramp met mijn ogen zien gebeuren. Ik krijg er nog altijd kippenvel van. Een icoon met zo’n geschieden­is door vlammen verteerd zien worden, maakt veel emoties los. Het is daarom een hele eer om mee te mogen werken aan de heropbouw.”

Smets, een geboren Hasselaar, realiseerd­e ook al de uitbreidin­g van de esplanade van de Parijse zakenwijk La Défense. Samen met de befaamde architect Frank Gehry transforme­erde hij een oude spoorwegsi­te in Arles tot een groene oase. Zijn Brussels bureau creëerde het Turn en Taxispark op het terrein van een voormalig goederenst­ation. Hij ontwierp ook een gedenkteke­n voor de aanslagen van 2016 in het Brusselse Zoniënwoud en een herdenking­splek op het Noorse eiland Utøya, na de aanslag op een jeugdkamp. Dichter bij huis gaat de architect straks zorgen voor de vergroenin­g van de stadskern in Genk.

 ?? FOTO BUREAU BAS SMETS ?? Een simulatie van het ontwerp van Bas Smets voor de Notre Dame.
FOTO BUREAU BAS SMETS Een simulatie van het ontwerp van Bas Smets voor de Notre Dame.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium