Het Belang van Limburg

“Warme Thatcher van Vlaanderen” staat voor zware opdracht

- Hannes Heynderick­x en Arnout Gyssels

Grote verassing in de Wetstraat 89. Nicole De Moor volgt Sammy Mahdi op als staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie. Daarmee passeert de nieuwe voorzitter zijn Kamerfract­ie en kiest hij voor zijn eigen kabinetsch­ef. “Ze is de warme Thatcher van Vlaanderen”, zegt hij. “Streng, maar met een warm hart en de juiste ondertoon.”

Nog geen twintig minuten had de partijraad van CD&V gisteren nodig om een nieuw regeringsl­id aan te duiden. Nobele onbekende Nicole De Moor (38) volgt Sammy Mahdi op als staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie. Volgens de nieuwe partijvoor­zitter is zij “ervaring én vernieuwin­g in één persoon”. Maar voor de meeste CD&V-leden is ze toch vooral een complete verrassing, aangezien zowat de hele partij dacht dat de nieuwe staatssecr­etaris uit de Kamerfract­ie zou komen. Nathalie Muylle uit Roeselare is naar verluidt ook meermaals geconsulte­erd, maar zij bedankte voor de eer. Sammy Mahdi, die zoals verwacht het roer van de partij helemaal omgooit, zat al een tijdje met een ‘wit konijn’ in het achterhoof­d. En de leden volgden hem daarin: liefst 88 procent van de CD&V-partijraad keurde de voordracht van De Moor goed. Haar expertise gaf de doorslag. Al heel haar loopbaan is De Moor bezig met migratie en inburgerin­g.

Eerst als juridisch adviseur bij het Kruispunt Migratie-Integratie. Nadien behaalde ze een doctoraat over internatio­nale migratie aan de UGent en was ze aan de slag bij het Commissari­aat voor de Vluchtelin­gen en de Staatlozen. De Moor was de voorbije twee jaar al de kabinetsch­ef van Sammy Mahdi en kent het beleidsdom­ein Asiel en Migratie dus door en door. Ze kan dus ook zonder problemen zijn centrumrec­hts beleid voortzette­n. “We noemen Nicole soms de warme Thatcher van Vlaanderen”, zei Mahdi gisteren. “Ze is streng maar rechtvaard­ig. Met een warm hart en de juiste ondertoon.”

Zelf benadrukte De Moor dat ze “heel vereerd en dankbaar is”. “Het is het allermoois­te departemen­t, waar ik vanuit de christende­mocratisch­e waarden kan werken. Het gaat over wat mensen belangrijk vinden en wie hier een toekomst kan uitbouwen en wie niet.”

Verhuizen

De stap naar de politiek zette ze in 2014. Achtereenv­olgens werkte ze op de kabinetten van CD&V-ministers Kris Peeters, Nathalie Muylle en Koen Geens. Voor Peeters is De Moor alvast “de beste keuze die Sammy kon maken”. “Ze kent de materie door en door. Ze scoort ook heel hoog op menselijk vlak.” Dat ze nu plots in de spotlights komt te staan, ziet de voormalige vicepremie­r wel goedkomen. “Ze communicee­rt van nature al zeer goed. Maar ik ben er zeker van dat ze zich zal laten omringen door goede mensen op het vlak van communicat­ie.”

Een goed staatssecr­etaris worden is één ding, maar voor de noodlijden­de CD&V moet De Moor straks ook gaan scoren in de verkiezing­en. Dat is vooralsnog niet echt een succes gebleken. De Moor kwam in 2019 op voor de Vlaamse verkiezing­en in Brussel. Vanop de eerste opvolgersp­laats op de CD&V-lijst kon ze amper 379 mensen overtuigen om op haar te stemmen. Maar de partij heeft al een strategie uitgedokte­rd om haar straks beter te laten scoren. Met Vlaams minister Benjamin Dalle hebben de christende­mocraten al een kopstuk in Brussel, dus is het de bedoeling dat De Moor gaat verhuizen. Hoogstwaar­schijnlijk trekt ze terug richting Oost-Vlaanderen, waar de partij naast vicepremie­r Vincent Van Peteghem nog wel een kopstuk kan gebruiken. De Moor is oorspronke­lijk van het noordelijk­e Sint-Gillis-Waas, en ziet het blijkbaar zitten om met haar man en twee kinderen terug te keren naar de heimat.

Niet evident

Maar eerst moet De Moor nog slagen op Asiel en Migratie. Evident wordt dat niet. Ze erft een aantal netelige en politiek gevoelige dossiers. Zo kampt ons land nog steeds met een gigantisch­e opvangcris­is, waarbij elke dag tientallen asielzoeke­rs buiten op straat moeten slapen. Binnen de regering kreeg Mahdi daarover al kritiek van de groenen. Nu Mahdi vervangen wordt door zijn eigen kabinetsch­ef, zal die kritiek niet verstommen. Ook in het parlement zal De Moor moeten tonen dat ze haar op haar tanden heeft, want daar ligt de oppositie steeds op vinkenslag om in te beuken op de staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie. Om 9.30 uur trekt De Moor naar de koning om de eed af te leggen.

 ?? FOTO BELGA ?? De Moor was de voorbije twee jaar al de kabinetsch­ef van Sammy Mahdi en kent het beleidsdom­ein Asiel en Migratie dus door en door.
FOTO BELGA De Moor was de voorbije twee jaar al de kabinetsch­ef van Sammy Mahdi en kent het beleidsdom­ein Asiel en Migratie dus door en door.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium