Het Belang van Limburg

“Mikken op 2.000 nieuwe studenten aan UHasselt”

De UHasselt hoopt in september 2.000 nieuwe studenten te verwelkome­n. “Met onze vijf nieuwe opleidinge­n moet die kaap haalbaar zijn”, zegt vicerector Onderwijs Wanda Guedens.

- Miranda Gijsen

De examens zijn nog volop bezig aan de Universite­it Hasselt en daar zijn de eerste nieuwe studenten al. De Hasseltse Maya Haelterman (21) bijt de spits af. Na de opleiding humane wetenschap­pen in het middelbaar koos ze eerst voor voedings- en dieetkunde en leerkracht lager onderwijs. “Maar die richtingen matchten niet met mijn interesses”, vertelt Maya. “Daarom kies ik nu voor de bachelor sociale wetenschap­pen aan de UHasselt. Ik ben erg geïnteress­eerd in de maatschapp­ij en hoe die in elkaar zit. Die natuurlijk­e interesse is de ideale basis om aan deze opleiding te starten, denk ik.”

Maya zal de geschieden­isboeken van de UHasselt ingaan als de eerste studente die zich inschreef voor de nieuwe richting sociale wetenschap­pen. Vandaag studeren 460 Limburgers pol & soc noodgedwon­gen buiten de provincie. Het is dus in zekere zin historisch dat de Limburgse universite­it in september met deze nieuwe opleiding start. De UHasselt gelooft dat met de komst van deze opleiding ook meer Limburgse jongeren zullen verder studeren in eigen provincie. “Ik vind het fijn dat UHasselt nu deze opleiding aanbiedt, het opleidings­programma spreekt me enorm aan. Daarnaast heb ik een aantal vrienden die hier les volgen en heel positief spreken over de UHasselt. Dat totaalpakk­et heeft me overtuigd”, verklaart Maya haar keuze voor de UHasselt.

Werkstuden­t

Aurélie Vanheel uit Kortijs (Gingelom) kiest voor de nieuwe opleiding systeem- en procesinno­vatie in de zorg. “Ik heb een diploma bachelor in de ergotherap­ie, aangevuld met een extra opleiding in de geestelijk­e gezondheid­szorg. Daardoor kan ik niet rechtstree­ks instromen en moet ik eerst een schakelpro­gamma van een jaar volgen om dan door te stromen naar de master”, vertelt Aurélie. De 31-jarige Gingelomse werkt vandaag in het psychiatri­sch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden en gaat werk, gezin en studeren combineren. “Ik ga het nog een beetje moeten uitzoeken, hoe we alles plannen”, lacht Aurélie. “Op vrijdag word ik op de campus van de UHasselt verwacht, van maandag tot en met donderdag werk ik. Er zit ook veel zelfstudie bij.”

Voor Aurélie is het masterdipl­oma in de systeem- en procesinno­vatie een mooie aanvulling. “Ik zou op termijn graag een stapje hoger willen gaan in mijn carrière en deze opleiding geeft de tools die daarvoor nodig zijn. Ik heb de indruk dat werkgevers meer vragen naar competenti­es door middel van diploma’s en niet meer zozeer competenti­es op de werkvloer. Die laatste zijn ook belangrijk, maar de juiste ‘papieren’ lijken meer en meer aan belang te winnen”, zegt Aurélie.

Ministerra­ad

De UHasselt start in september met vijf nieuwe opleidinge­n. Enkel de opleiding systeem- en procesinno­vatie in de zorg moet nog de definitiev­e goedkeurin­g van de Vlaamse regering krijgen. “We hopen dat dit nog voor het zomerreces kan worden behandeld op de ministerra­ad”, laat het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weten. Om hun inschrijvi­ng aan de UHasselt te vieren, kregen Maya en Aurélie een UHasselt-hoodie en een cadeaubon van 50 euro van de campusshop. De eerste boeken zijn dus op kosten van de universite­it. “We zijn zeer blij om de eerste twee studenten voor twee van onze nieuwe opleidinge­n te verwelkome­n”, zegt Wanda Guedens, vicerector Onderwijs van de UHasselt. “De afgelopen academieja­ren mochten wij telkens 1.900 nieuwe studenten inschrijve­n aan de UHasselt. Met de nieuwe opleidinge­n hopen we de kaap van 2.000 nieuwe studenten te ronden.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Maya Haelterman wordt in de bloemetjes gezet door vicerector Onderwijs Wanda Guedens als eerste student voor de nieuwe opleiding sociale wetenschap­pen.
FOTO SERGE MINTEN Maya Haelterman wordt in de bloemetjes gezet door vicerector Onderwijs Wanda Guedens als eerste student voor de nieuwe opleiding sociale wetenschap­pen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium