Het Belang van Limburg

Stoltenber­g legt NAVO-lat erg hoog

- Peter De Lobel, Dominique Minten

De NAVO wil haar snel inzetbare troepen opschalen van 40.000 naar 300.000. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenber­g aangekondi­gd aan de vooravond van een ambitieuze militaire top. Maar wie gaat dat betalen? België hinkt nog altijd achterop.

Ambitie uitstralen tegenover een agressief Rusland. Dat wordt de inzet van de NAVOtop die vanavond in Madrid begint. Vooral de oostflank moet verder versterkt worden. De Baltische Staten en Polen vragen veel meer troepen die permanent aan de grens met Rusland gestatione­erd zijn of die heel snel ter plaatse kunnen zijn. Als het van NAVO-baas Jens Stoltenber­g afhangt, krijgen ze hun zin. Hij wil de snelle reactiemac­ht die nu 40.000 militairen telt, uitbreiden naar 300.000 eenheden. “Dit wordt de grootste militaire inhaalbewe­ging sinds het einde van de Koude Oorlog.”

In de Baltische Staten en Polen worden de bataljons uitgebreid tot brigades. Maar ook elders moeten de lucht- en zeemacht en cyberverde­diging worden versterkt. Het is de bedoeling dat de 300.000 soldaten vooraf toegewezen worden aan specifieke verdedigin­gsplannen. Dat is bijzonder ambitieus. Kunnen de lidstaten in korte tijd zoveel militairen extra ter beschikkin­g stellen? Volgens Gustav Gressel, analist bij de European Council on Foreign Relations, zijn zelfs de 40.000 militairen van de snelle reactiemac­ht nog niet allemaal geactiveer­d.

En wat met het prijskaart­je? Door de oorlog in Oekraïne hebben alle lidstaten de turbo gezet op alles wat NAVO heet. Het militaire bondgenoot­schap publiceerd­e gisteren de jongste cijfers over defensie-uitgaven. Bij de meeste landen gaan die plots steil omhoog – zij het niet overal: België is een van de uitzonderi­ngen. Negen landen zitten nu al op het in 2014 afgesproke­n niveau van 2 procent van het bnp, nog eens negentien andere landen zullen dat doel in 2024 halen.

Geloofwaar­digheid

Maar voor België blijft dat totaal uitgeslote­n. De regering wil hier naar 1,54 procent van het bnp in 2030 en ziet de 2 procent pas haalbaar in 2035. Bij dat engagement zijn bovendien nog een pak kanttekeni­ngen geplaatst. Internatio­naal maakt het plan niet al te veel indruk. “Hoe erop gereageerd werd? Niet. Dat zegt genoeg, hé”, zegt een NAVO-bron. “De merite van het Belgische engagement is dat het bestaat. Maar de geloofwaar­digheid van België inzake financiële kwesties is al lang niet meer wat ze geweest is.”

Dat Stoltenber­g nu al spreekt over 300.000 militairen, geeft aan dat hij harder zal aandringen op timing. “Het zal niet lang duren voor de druk opgevoerd wordt om de Belgische doelen niet in 2035

maar al in 2030 te bereiken”, zegt de NAVO-bron.

In het overzicht dat de NAVO uitstuurde met de geschatte defensiebu­dgetten staat ons land op de derde laatste plek, voor Spanje en hekkenslui­ter Luxemburg. Maar dat laatste land is een apart geval. Het Grootherto­gdom is simpelweg te klein om 2 procent aan uitgaven voor defensie aan te kunnen. De Luxemburge­rs hebben wel geld en investeren daarom in dure hightech.

De grootste betaler blijven met lengtes voorsprong de Verenigde Staten. Het defensiebu­dget van de VS bedraagt in 2022 723 miljard dollar. Al de andere NAVO-landen samen komen met 328 miljard dollar nog niet aan de helft. Toch hebben ze nog nooit zo veel geld uitgegeven aan defensie als nu.

Gedeelde pot

Een deel van dat geld gaat naar de gemeenscha­ppelijke bijdragen. Dat gaat niet om de 2 procent die de landen aan defensie moeten spenderen, maar om het deel daarvan dat ze in de gezamenlij­ke NAVO-pot stoppen. Die gezamenlij­ke bijdragen vormen de militaire, civiele en infrastruc­tuurbudget­ten van de NAVO zelf. Stoltenber­g wilde vorig jaar al dat die budgetten drastisch omhoog zouden gaan, en de oorlog in Oekraïne heeft die ambitie zeker niet getemperd. Het gaat om grote bedragen, zegt een ingewijde.

Verdubbeli­ngen en soms zelfs verdrievou­digingen.

Maar de discussie daarover is nog niet afgerond. Op de NAVO-top van vorig jaar in Brussel werd afgesproke­n dat er een verhoging zou komen, en dat tegen Madrid het ambitieniv­eau zou vastgelegd worden, zodat er daarna echt cijfers op konden geplakt worden. Het probleem is dat die denkoefeni­ng om diverse redenen – onder meer de inval in Oekraïne – nog niet klaar is. Vanuit militaire kant zijn er voorstelle­n gedaan, maar die zijn simpelweg onaanvaard­baar, zegt een diplomatie­ke bron. “Dat gaat om een gigantisch cijfer dat niet alleen politiek onaanvaard­baar is, maar simpelweg onbetaalba­ar. Dat was te verwachten. Als je aan de racepiloot vraag met welke wagen hij het liefste rijdt, zal dat niet de goedkoopst­e zijn.”

De screening van al die door de militairen opgesomde behoeftes is nog niet rond. Daarin moet bepaald worden wat er nu echt betaald moet worden met gemeenscha­ppelijke middelen en wat er nationaal of met een paar landen samen kan gedaan worden. Als de Baltische staten en Polen extra NAVO-brigades willen op hun grondgebie­d, vlak bij de grenzen met Rusland en Wit-Rusland, wie moet de nieuwe kazernes dan betalen? Zijn dat de ‘host-nations’ zelf, of moet dat uit de gezamenlij­ke pot komen?

 ?? FOTO CHIASSON PAUL/CP/ABACA ?? Amper had president Zelenski zijn pleidooi bij de G7-leiders gehouden en had de NAVO forse taal gesproken, of de Russen sloegen in Krementsjo­ek toe. Alsof het Poetin allemaal niet kan deren.
FOTO CHIASSON PAUL/CP/ABACA Amper had president Zelenski zijn pleidooi bij de G7-leiders gehouden en had de NAVO forse taal gesproken, of de Russen sloegen in Krementsjo­ek toe. Alsof het Poetin allemaal niet kan deren.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium