Het Belang van Limburg

Nieuw kaartspel van scouts heeft geen heren, dames of boeren meer

- Roel Damiaans

GELIJKHEID

HASSELT

Al eeuwen zijn de aas en het klassieke hof van heer, dame en boer de hoogste kaarten in het kaartspel. De jeugdbeweg­ing Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft nu onder zijn leden 86.500 exemplaren van een kaartpeld spel verdeeld dat helemaal breekt met die gendergeli­nkte kaarten. “Tien jaar lang hebben we de postercamp­agne Hier leeft een scout volgehoude­n, maar die actie was stilaan verdampt. Dus hebben we een nieuwe slogan en bijhorend product bedacht. Het is Hier speelt een scout geworden, gekopaan een kaartspel”, zegt Jan Van Reusel. “Jongeren kunnen thuis met de kaarten spelen, maar ook elders. Op die manier worden ze ambassadeu­rs voor onze waarden.”

Alle kaarten hebben speciale afbeelding­en die de pedagogisc­he kant van de jeugdbeweg­ing moeten illustrere­n. “Want scouting is meer dan openluchtb­eleving, kaart- en kompasleze­n of sjortechni­eken. Het heeft ook aandacht voor zingeving. We merken dat gelijkheid van etnische afkomst, religie, lichamelij­ke beperkinge­n, seksuele geaardheid of gender een thema is dat erg leeft onder de jongeren. Al die elementen komen aan bod in de illustrati­es op de kaarten. Het meest opvallend is natuurlijk dat we het klassieke hof vervangen hebben door edelmetale­n. Omdat we geen hiërarchie willen tussen mannen en vrouwen, gebruiken we goud, zilver en brons”, zegt Van Reusel.

Geen statement

Volgens de woordvoerd­er heeft de keuze om het eeuwenoude hof te verwijdere­n al voor de nodige reacties gezorgd. “Die zijn heel uiteenlope­nd. Veel mensen vinden het een goede evolutie, maar er zijn er ook die het niet begrijpen of vinden dat we overdrijve­n. Het is niet dat we er een zwaar statement mee willen maken, we willen eerder een signaal geven. Hiermee zeggen we dat iedereen bij de scouts gelijk en even welkom is. En als mensen er nu over willen discussiër­en is dat ook goed, dan wordt er tenminste over gepraat.” Van Reusel beklemtoon­t dat het aangepaste kaartspel van de scouts identiek is aan een standaardk­aartspel. “De vervanging van het klassieke hof door de edelmetaal­kaarten heeft geen invloed. Je kan elk klassiek kaartspel blijven spelen. Het is misschien even wennen in het begin, maar dat duurt niet lang.”

 ?? ??
 ?? FOTO RR ?? Enkele kaarten uit het nieuwe kaartspel dat alle scoutslede­n krijgen. De heren, dames en boeren zijn vervangen door goud, zilver en brons.
FOTO RR Enkele kaarten uit het nieuwe kaartspel dat alle scoutslede­n krijgen. De heren, dames en boeren zijn vervangen door goud, zilver en brons.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium